Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού σας δίνει όλη τη δύναμη που χρειάζεστε για να νιώθετε υγιής και δραστήρια, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη του μωρού σας.
- Ίσως χρειαστεί να τρώτε λίγο παραπάνω: περίπου 400 με 500 θερμίδες την ημέρα, για να διατηρήσετε την ενέργειά σας.
- Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά: όπως μούσλι με γιαούρτι και μπανάνα ή μήλο.
- Επικεντρώστε τη διατροφή σας σε υγιεινές επιλογές για να παράξετε περισσότερο γάλα: τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως άπαχο κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά, φασόλια και φακές αλλά και θαλασσινά με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Συνοδεύστε τα με φρούτα και λαχανικά.
- Πιείτε πολύ νερό: ακόμα κι αν δε νιώθετε να διψάτε, φροντίστε να πίνετε τακτικά νερό. Ειδικά αν το χρώμα των ούρων σας είναι σκούρο κίτρινο. Απoφύγετε τους καφέδες και τους χυμούς με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
- Ενδέχεται να χρειαστείτε συμπληρώματα διατροφής: κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό σας, ίσως σας χορηγηθεί περισσότερη βιταμίνη Β 12 για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας, ή βιταμίνη D για την απορρόφηση τους σιδήρου και του ασβεστίου, ώστε να χτίσει το μωρό σας έναν γερό σκελετό.
- Κάποια τρόφιμα χρειάζονται περισσότερη προσοχή και θα πρέπει να τα περιορίσετε: Αν πιείτε αλκοόλ θα πρέπει να περιμένετε για να ξαναθηλάσετε, μέχρι το γάλα σας αν είναι εντελώς καθαρό από αυτό. Ένα ποτήρι κρασί, για παράδειγμα απαιτεί περίπου 2 με 3 ώρες. Αν θέλετε το μωρό σας να μην υποφέρει από αϋπνίες, πιείτε μέχρι ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα. Επίσης προτιμήστε τα μικρά ψάρια, που δεν περιέχουν υδράργυρο.
- Κάποια τρόφιμα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ενόχληση ή αλλεργία στο μωρό σας: αν υποπτεύεστε ότι κάτι ενοχλεί το μωρό σας, αφαιρέστε το από τη διατροφή σας και επικοινωνήστε με τον παιδίατρό του.
Κάποιες τροφές , όπως τα καυτερά φαγητά, το λάχανο, τα φιστίκια, η σόγια τα αυγά ή το καλαμπόκι, ενοχοποιούνται συχνά χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως ενοχλούν το μωρό. Για να εντοπίσετε τις τροφές που πραγματικά μπορεί να το ενοχλούν κρατήστε ένα ημερολόγιο φαγητού.