Μολονότι η ενδομητρίωση είναι ένα συχνό γυναικολογικό πρόβλημα –πρόκειται για μία πάθηση που απασχολεί το 10-20% περίπου των γυναικών που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία– ελάχιστες από εμάς γνωρίζουμε πώς και γιατί μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά μας.
Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση κατά την οποία ιστός, που μοιάζει και συμπεριφέρεται όπως το ενδομήτριο, αναπτύσσεται σε περιοχές έξω από τη μήτρα, δηλαδή στα όργανα της κοιλιάς και της λεκάνης (συνήθως πάνω ή μέσα στις ωοθήκες, πίσω από τη μήτρα, στο περιτόναιο, στο έντερο, την κύστη ή το ορθό). Αυτός ο ιστός δημιουργεί φλεγμονή, πόνο, βαριές εμμηνορυσίες και πολλές φορές υπογονιμότητα.
- Η σχέση ενδομητρίωσης και γονιμότητας
Η ενδομητρίωση εντοπίζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 25 με 35 ετών. Σύμφωνα με έρευνες, η πιθανότητα ενδομητρίωσης είναι πιο αυξημένη σε ψηλές, λεπτές γυναίκες με χαμηλό δείκτη σωματικής μάζας, ενώ το 40% των γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας. Συνήθως, όσο πιο βαριά είναι η περίπτωση ενδομητρίωσης τόσο πιο πιθανή είναι η πρόκληση υπογονιμότητας, όμως υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που παρουσιάζουν ήπια ενδομητρίωση και σοβαρή υπογονιμότητα.
- Ο τρόπος με τον οποίο η ενδομητρίωση επηρεάζει τη γονιμότητα δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί, αλλά ενδέχεται να συνδέεται με ανατομικούς και ορμονικούς παράγοντες, αφού η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μέσω της παραγωγής ορμονών και άλλων ουσιών που έχουν αρνητική επίδραση στην ωορρηξία, τη γονιμοποίηση του ωαρίου και/ή την εμφύτευση του εμβρύου. Παρόλα αυτά, πολλές γυναίκες με ήπια έως μέτρια ενδομητρίωση μπορούν να συλλάβουν και να φέρουν εις πέρας την εγκυμοσύνη. Αρκετοί γιατροί συμβουλεύουν γυναίκες με ενδομητρίωση να μην καθυστερήσουν να κάνουν παιδιά, διότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.
Αντιμετώπιση και θεραπεία
Η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία ή η βαρύτητα των συμπτωμάτων και η επιθυμία της γυναίκας να κάνει παιδί στο άμεσο μέλλον, και μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική.
Όσον αφορά στις θεραπείες για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας που σχετίζεται με την ενδομητρίωση, και αυτές είναι ποικίλες. Πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι η χειρουργική επέμβαση είναι καλύτερη και πιο αποτελεσματική από ορμονικές ή άλλες θεραπείες με στόχο την ενίσχυση της γονιμότητας. Μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (απλή πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας και προγραμματισμός σεξουαλικής επαφής, πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας και συνδυασμός με σπερματέγχυση, εξωσωματική γονιμοποίηση κ.ά.) μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν, όπου και όποτε ενδείκνυνται, σε συνδυασμό με χειρουργείο.
Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση είναι καθαρά εξατομικευμένη και ο πλέον κατάλληλος να σας συμβουλεύσει για τη θεραπεία που ταιριάζει στη δική σας περίπτωση είναι ο γυναικολόγος.