Μεγάλο ποσοστό γυναικών αποβάλλει, πολλές φορές πριν διαπιστώσουν την εγκυμοσύνη τους. Επίσης, αρκετά ζευγάρια βιώνουν την απώλεια του παιδιού, πριν ωριμάσει η ιδέα μέσα τους ότι θα γίνουν γονείς.
Το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβήσει μετά από μία αποβολή, ώστε να κάνετε ξανά προσπάθειες για παιδί, είναι θα λέγαμε ασαφές. Αρκετοί ιατροί υποστηρίζουν, ότι η γυναίκα μόλις ξεπεράσει το ψυχολογικό σοκ, είναι έτοιμη να προσπαθήσει ξανά να μείνει έγκυος. Οι παλαιότεροι ιατροί, αναφέρουν ότι το ζευγάρι θα πρέπει να περιμένει ένα διάστημα 6 μηνών πριν δοκιμάσει ξανά να τεκνοποιήσει, μιας και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες για μία ευνοϊκή εξέλιξη στην εγκυμοσύνη.
Η αλήθεια, θα λέγαμε είναι κάπου στη μέση! Τον μεγαλύτερο ρόλο παίζουν το ιστορικό της γυναίκας, η ηλικία της, η γυναικολογική υγεία, το πότε έγινε η αποβολή ώστε να έχει επιστρέψει η μήτρα στην πρότερη κατάσταση και φυσικά η ψυχολογία της, ώστε να βγει ασφαλές συμπέρασμα για το πότε είναι έτοιμη να τεκνοποιήσει ξανά.
Είναι γεγονός, ότι μία εγκυμοσύνη μετά από αποβολή, θεωρείται αυτομάτων «υψηλού κινδύνου» (βλ. εδώ για πληροφορίες). Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη σας ή ότι μειώνονται οι πιθανότητες να γεννήσετε φυσιολογικά το παιδί σας. Απλώς, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ιστορικό αποβολών, θα πρέπει να προσέχετε περισσότερο, να ξεκουράζεστε αρκετά και να επιλέγετε μία ισορροπημένη διατροφή, ακολουθώντας πάντα στις συμβουλές του ιατρού σας.
Στην περίπτωση που αντιμετωπίσατε περισσότερες από 1-2 αποβολές, τις λεγόμενες «καθ’ έξιν» αποβολές, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπίσετε πρώτα τη ρίζα του προβλήματος πριν προχωρήσετε σε προσπάθεια τεκνοποίησης, ώστε να μην αποβεί και αυτή άκαρπη.
Η γνώμη του γυναικολόγου Δρ. Ναούμ
«Αρκετές γυναίκες που επισκέπτονται το ιατρείο μου, αναφέρουν ότι βίωσαν μία αποβολή και συνήθως εκφράζουν μία τεράστια ανησυχία για το εάν θα καταφέρουν ποτέ να έχουν μία φυσιολογική εγκυμοσύνη. Θέλω να τις καθησυχάσω. Η σύγχρονη ιατρική μας δίνει πλέον τη γνώση και τα εργαλεία, όχι μόνο για να εντοπίσουμε το πρόβλημα, αλλά και για να καταφέρουμε να δώσουμε τις λύσεις στη γυναίκα, ώστε να φέρει με ασφάλεια στον κόσμο το παιδί της»