Πολλές γυναίκες αναφέρουν έντονο εκνευρισμό όταν οι άνθρωποί τους τις αντιμετωπίζουν σαν να είναι άρρωστες! Σίγουρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτείται μία προσοχή παραπάνω, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είστε ούτε πρέπει να σας αντιμετωπίζουν σαν να σας συμβαίνει κάτι κακό.
- Συζητήστε το: Εκφράστε τη δυσαρέσκειά σας όταν σαν συμπεριφέρονται σαν άρρωστη. Εξηγήστε ότι δεν σας βοηθά πουθενά και ότι σας δημιουργεί επιπλέον άγχος. Προσπαθήστε να εξηγήσετε ότι κάποιες αντιλήψεις έχουν αλλάξει από την εποχή της μαμάς σας ή της γιαγιάς σας και πολλά στερεότυπα του τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται έχουν καταρριφθεί από τη σύγχρονη ιατρική.
- Μπορείτε να γυμναστείτε: Μπορεί ο οικογενειακός σας κύκλος να σας λέει το αντίθετο, αλλά εάν έχετε μία εγκυμοσύνη που βαίνει καλώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γυμναστείτε! Ίσα ίσα που πολλές φορές απαιτείται, για να νιώθετε ευεξία, για να διατηρήσετε το ιδανικό βάρος, αλλά και για να βοηθήσετε στην καλή στάση του μωρού.
- Δεν πρέπει να τρώτε συνέχεια: Η αντίληψη ότι η έγκυος “πρέπει να τρώει για να δυναμώσει” ή “πρέπει να τρώει για 2” δεν ισχύει πια! Η έγκυος θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή, όχι μόνο για να μην πάρει πολλά περιττά κιλά, αλλά για να έχει μία διατροφή πλούσια σε θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες για το μωρό.
- Μπορείτε να βγαίνετε: Μπορείτε να πάτε για ψώνια, για καφέ ή βόλτα με τις φίλες σας κανονικά. Φροντίστε μόνο να μην είστε σε μέρη καπνιστών, όπως επίσης να είστε ντυμένη με τέτοιο τρόπο τον χειμώνα που να σας καλύπτει σε όλες τις συνθήκες κρύου ή ζέστης.
- Μπορείτε να σηκώνετε βάρη: Εάν μιλάμε για 2 σακούλες του σούπερ μάρκετ και φυσικά όχι να μετακινήσετε τον καναπέ για να σκουπίσετε!
- Μπορείτε να κάνετε σεξ: Η επαφή με τον σύντροφο είναι πολύ ευεργετική για εσάς, αλλά και το μωρό (βλ. εδώ)
- Να σταματήσετε τη δουλειά: Λένε οι δικοί σας άνθρωποι, έρευνες δείχνουν όμως ότι εάν έχουμε μία ομαλή εγκυμοσύνη, τότε η δουλειά μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετική για την έγκυο. Φροντίστε μόνο να μην αναλαμβάνετε project που σας γεμίζουν με άγχος, αλλά και να θέτετε προτεραιότητες ενημερώνοντας τους συναδέλφους σας.
Η γνώμη του γυναικολόγου Δρ. Νικόλαου Ναούμ:
“Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει εγκύους, που ενώ οι ίδιες είναι χαλαρές, τις αγχώνει το συγγενικό περιβάλλον. Η γυναίκα εκεί πρέπει να κάνει μία σημαντική επιλογή: είτε θα ακούσει τα γιατροσόφια και τις μη τεκμηριωμένες απόψεις των γύρω της, είτε θα ακούσει τις επιστημονικές συμβουλές του ιατρού που έχει επιλέξει να την παρακολουθεί. Σε γενικές γραμμές, πολλοί μύθοι της εγκυμοσύνης έχουν καταρριφθεί πλέον, αφού όταν έχουμε μία εγκυμοσύνη που δεν ανήκει στις λεγόμενες υψηλού κινδύνου, τότε η γυναίκα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι έκανε και πριν, πάντα στα πλαίσια της ασφάλειας της δικής της και του εμβρύου”.