Διατροφή στην εμμηνόπαυση

Διατροφή – Προσέχουμε από νωρίς, για να έχουμε…

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης είναι μια φυσιολογική φάση στη ζωή της γυναίκας, η οποία όμως επιδρά στην καθημερινότητά της ψυχικά και σωματικά. Συχνά συνοδεύεται από ενοχλητικά συμπτώματα, όπως αϋπνίες, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, διακυμάνσεις στον μεταβολισμό και το σωματικό βάρος, μέχρι και κατάθλιψη.

Την περίοδο της εμμηνόπαυσης αλλάζει ο βασικός μεταβολισμός και οι αλλαγές στο ορμονικό σύστημα της γυναίκας, αυξάνουν το αίσθημα της πείνας, έτσι ώστε μπορεί αν δεν προσέξουμε και δεν αλλάξουμε τρόπο ζωής, να αυξηθεί το βάρος του σώματός μας.
Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν, ότι είμαστε έρμαια σε αυτή τη νέα φάση της ζωής μας! Μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να μην αφήσουμε την εμμηνόπαυση να μας επηρεάσει στο μέγιστο βαθμό, αφού ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη στιγμή να αλλάξουμε τις κακές μας συνήθειες από τώρα!

 

  • Σωματικό βάρος και άσκηση
    Πρώτο βασικό βήμα, είναι να μην μας «καταπιεί» ο καναπές. Θα πρέπει να αυξήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα και να προσέξουμε τον τύπο της διατροφής μας. Το βάρος μας αυξάνεται γιατί παίρνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες μπορεί να αφομοιώσει ο οργανισμός μας, μιας και έχει αλλάξει ο μεταβολισμός μας, κι ενώ η ποσότητα του φαγητού παραμένει ίδια, το σώμα αλλάζει μορφή. Λίγο περισσότερο περπάτημα, διάδρομος στο σπίτι ή ακόμα και μία ετήσια εγγραφή στο γυμναστήριο, μπορούν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό, αλλά και τη διάθεσή μας! Σύγχρονες έρευνες δείχνουν, ότι οι αερόβιες ασκήσεις (όπως το aerobic, ο χορός ή η zumba) μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή, είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε το λίπος από την κοιλιακή χώρα, που έχει την τάση να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
  • Διατροφή – Προσέχουμε από νωρίς, για να έχουμε…
    Μετά τα 35 χρόνια, αρχίζουν οι απώλειες του μυϊκού ιστού του σώματος, έτσι όταν φθάσει η γυναίκα περίπου στην ηλικία των 50, δηλαδή στην εμμηνόπαυση, έχει χαθεί κάποιο ασβέστιο από τα οστά. Πρέπει λοιπόν με κάποιο τρόπο να αντικατασταθεί. Ο πιο σωστός είναι διατροφικά. Τρώτε λοιπόν γάλα, γιαούρτι, μικρά ψάρια, ρόκα κ.α. τροφές υψηλές σε ασβέστιο. Επίσης η βιταμίνη D που είναι μεγάλη πηγή ασβεστίου, δημιουργείται από τον ήλιο όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα μας. Ηλιοθεραπεία λοιπόν, αλλά προσεκτικά.
  • Απαράβατος κανόνας:  Άφθονα φρούτα και λαχανικά. Μπορεί να έχετε βαρεθεί να το ακούτε όμως έτσι πρέπει! Επίσης, επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης και μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά, τη ζάχαρη και τα αλμυρά σνακ. Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, πέστροφα κ.α.) πρέπει να γίνουν ένας από τους καλύτερούς σας φίλους, μιας και να πρέπει να τα συναντάτε στο πιάτο σας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα!
  • Πίνετε νερό και πάλι νερό. Το 80% του εγκεφάλου μας είναι νερό. Επομένως επηρεάζει σοβαρά την καλή μας διάθεση, βοηθάει στις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν κατά την εμμηνόπαυση και δημιουργεί μια καλή ενυδάτωση που τόσο πολύ την έχουμε ανάγκη. Δύο λίτρα λοιπόν νερό την ημέρα οπωσδήποτε! Προτιμήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε όλα τα γεύματά σας και όχι τα ζωικά λιπαρά. Τέλος, το τρίπτυχο λιγότερες πρωτεΐνες – λιγότερο αλάτι και όχι τσιγάρο, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο!

Μην ξεχνάμε όμως, ότι κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και η κάθε μία μπορεί να βιώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης με εντελώς διαφορετικό τρόπο και ένταση. Για κάθε περίπτωση όμως, η γυναίκα στην εμμηνόπαυση πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό της ή και τον διατροφολόγο της, οι οποίοι θα την συμβουλεύσουν επιστημονικά και θα την κατευθύνουν ώστε να ενταχθεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά στη νέα φάση της ζωής της.

διατροφηΔιατροφή στην εμμηνόπαυσηεμμηνόπαυση