Πόνος, λιγούρες και περίεργες ορέξεις για φαγητό, είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα της περιόδου. Ποιες τροφές θα σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις στις δύσκολες ημέρες και ποιες πρέπει να αποφύγεις;
Τι συμβαίνει στην περίοδο;
Δύο είναι τα βασικά “συστατικά” που διαμορφώνουν την… όρεξή σου. Τα επίπεδα των ορμονών, αλλά και η αύξηση του μεταβολισμού κατά τη διάρκεια της περιόδου, οδηγούν στο να θέλεις να τρως ακατάπαυστα!
Τι θα πρέπει να επιλέγεις
- Το κόκκινο κρέας, το οποίο είναι πλούσιο σε σίδηρο και βοηθά στις περιπτώσεις αναιμίας.
- Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως είναι τα εσπεριδοειδή, τα οποία βοηθούν σημαντικά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό
- Καλά λιπαρά, όπως αβοκάντο, σολομό, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, τα οποία όχι μόνο ρυθμίζουν τις λιγούρες, αλλά βοηθούν σημαντικά στο πρήξιμο και τους πόνους της περιόδου.
- Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως τα αμύγδαλα, οι μπανάνες, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα οποία βοηθούν στην κατακράτηση υγρών.
- Φυτικές ίνες, οι οποίες θα βοηθήσουν σημαντικά στη ρύθμιση του φουσκώματος
- Άφθονο νερό, αλλά και υγρά όπως χυμοί και τσάι, τα οποία αντίστοιχα μπορούν να μειώσουν το φούσκωμα και το πρήξιμο που νιώθεις τις δύσκολες ημέρες.
- Ροφήματα βοτάνων, όπως φασκόμηλο ή βαλεριάνα, που θα βοηθήσουν στο να χαλαρώσει το σώμα σου από το σφίξιμο και τον πόνο που αισθάνεσαι.
Τι να αποφύγεις
- Το αλάτι. Αποτελεί τον Ν. 1 εχθρό της κατακράτησης υγρών.
- Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που περιέχουν «κρυφό» αλάτι και ζάχαρη.
- Τα αναψυκτικά, καθώς εντείνουν το φούσκωμα.
- Ο καφές και η καφεΐνη γενικότερα (ακόμα και αυτή που περιέχεται στα αναψυκτικά), εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Επίσης, λόγω του στρες και της δυσφορίας από τον πόνο, αρκετές γυναίκες βλέπουν την παρηγοριά στο φαγητό, το οποίο ως γνωστόν κατευνάζει παροδικά τα αρνητικά συναισθήματα.