Είχατε σκεφθεί ποτέ ότι η διατροφή μας μπορεί να ευνοεί ή να εμποδίζει τη γονιμότητά μας; Και όμως, πρόσφατες έρευνες έρχονται να ρίξουν φως όχι μόνο στο αναμενόμενο, δηλαδή ότι η διατροφή μας σχετίζεται με την καλή υγεία, αλλά και με τη γονιμότητα!
Επιλέξτε
-Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Το σπανάκι, το μαρούλι, το μπρόκολο, το λάχανο είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, που συμβάλλει στην υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ αποτελεί σύμμαχο ενάντια στις γενετικές ανωμαλίες που μπορεί να εμφανιστούν στο έμβρυο. Επίσης, το σπανάκι περιέχει σίδηρο που βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας.
-Εσπεριδοειδή: Η «θαυματουργή» βιταμίνη C είναι απαραίτητη και για την ενίσχυση της γονιμότητας, τόσο της γυναικείας, όσο και της ανδρικής, αφού ενισχύεται η κινητικότητα του σπέρματος.
-Ξηροί καρποί: Πλούσιοι σε σελήνιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο που ευνοούν τη γονιμότητα
-Θαλασσινά: Μία ακόμα εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου
-Άπαχο κρέας: Παρέχει τις πρωτεΐνες και τον σίδηρο που χρειάζεστε!
Αποφύγετε
-Τη ζάχαρη, ειδικά εάν ταλαιπωρείστε από πολυκυστικές ωοθήκες.
-Τα τρανς λιπαρά, που βρίσκονται συνήθως σε τηγανητές τροφές
-Το κάπνισμα και το αλκοόλ
-Τις επεξεργασμένες ή έτοιμες τροφές