Η έμμηνος ρήση ακολουθεί μια ημερολογιακή πορεία που συνοδεύεται από ορμονικές αλλαγές καθώς ο γυναικείος οργανισμός ετοιμάζεται μέσα σε αυτό τον κύκλο για μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη. Οι οργανικές ισορροπίες μερικές φορές παρουσιάζουν μεταβολές που δεν είναι απαραίτητο να σας προβληματίσουν.
Πότε θεωρείται πως ο κύκλος δεν επαναλαμβάνεται «φυσιολογικά» και ποιες διακυμάνσεις στην ποσότητα και την ποιότητα αίματος που αποβάλλει ο οργανισμός είναι ύποπτες;
Καταρχάς ο φυσιολογικός κύκλος διαφέρει σε κάθε οργανισμό. Εξαιρούνται, η εφηβεία και η κλιμακτήριος, δύο φάσεις που κρατάνε χρόνια, όπου το σώμα περνάει πολλές διακυμάνσεις μέχρι να σταθεροποιηθεί η ημερολογιακή επανάληψη της περιόδου (στην πρώτη) ή να διακοπεί η έμμηνος ρήση (στη δεύτερη).
Ιατρικά φυσιολογικός θεωρείται ένας κύκλος που επαναλαμβάνεται με σταθερότητα κάθε 21 με 35 μέρες.
Σε αυτόν τον κανόνα ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών θα δει και μικρές αποκλίσεις σε κάποιες φάσεις και είναι αναμενόμενο αφού πολύ παράγοντες επηρεάζουν την περίοδο. Όμως ο σταθερός κύκλος αποτελεί δείγμα υγείας, γι αυτό όταν παρουσιάζονται διαταραχές πρέπει να γνωρίζετε πότε μπορεί να αποτελούν κίνδυνο.
- Ο κύκλος αποσταθεροποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μέχρι τότε είχατε περίοδο σε κανονικά διαστήματα.
- Η περίοδος έρχεται πριν την 21η μέρα ή μετά την 35η.
- Η περίοδος έρχεται κάθε 2-3 μήνες, ολιγοαμυνόρροια.
- Ο κύκλος διακόπτεται εντελώς για μεγάλο διάστημα ενώ δεν έχετε μπει σε ηλικία εμμηνόπαυσης.
- Αλλαγή της ποσότητας αίματος που χάνεται, μικρότερη ή μεγαλύτερη ροή από το φυσιολογικό σας.
- Μεγάλη αλλαγή στη διάρκεια που είχε πάντα η περίοδός σας.
- Αιμορραγία ή κηλίδες αίματος στη μέση του κύκλου ή όταν έρχεται ωορρηξία.
- Κηλίδες αίμα ή αιμορραγία αφού έχετε περάσει στην εμμηνόπαυση.
- Έντονοι πόνοι, κράμπες, ναυτία έως τάση για εμετό, δυσμηνόρροια.
Βέβαια τα παραπάνω συμπτώματα για να υποδηλώνουν ασθένεια πρέπει να έχουν επίμονη και διαρκή επανεμφάνιση, ενώ μπορεί να εμφανιστούν και συνδυαστικά. Κρατήστε ημερολόγιο με τις ημερομηνίες, σημειώστε τα συμπτώματα και καταγράψτε τις μεταβολές .
Εξ αρχής πρέπει να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας για να σας παρακολουθήσει, να σας καθοδηγήσει και να σας προτείνει τις κατάλληλες εξετάσεις.