Είναι σίγουρα απογοητευτικό συναίσθημα να μην έχετε διάθεση για επαφή με τον σύντροφό σας μετά τον τοκετό, τη στιγμή που από την άλλη πλευρά νιώθετε «απελευθερωμένη» από το βάρος του να κουβαλάτε ένα παιδί στην κοιλιά σας.
Δεν υπάρχει όμως λόγος να ανησυχείτε. Είναι απολύτως λογικό να νιώθετε αυτό το περίεργο συναίσθημα, αφού ως γνωστόν το μυαλό σας είναι στο παιδί σας και ο έρωτας για τη γυναίκα είναι καθαρά εγκεφαλικός. Άρα, πώς θα λειτουργήσει η ερωτική επιθυμία όταν το μυαλό σας είναι αλλού;
- Η εικόνα του σώματος: Ναι τα κιλά της εγκυμοσύνης δεν θα φύγουν μαγικά, ενώ όσο και αν προσπαθήσατε να μην έχετε ραγάδες, εκείνες έκαναν την εμφάνισή τους. Όμως, όλα αυτά συντέλεσαν στο να κρατάτε στα χέρια σας το παιδί σας και στις ημέρες μας είναι μάλιστα πολύ εύκολο να εξαλειφθούν (βλ. εδώ). Άρα, όσο πιο γρήγορα ξεπεράσετε τον φόβο του πώς δείχνει το σώμα σας, τόσο πιο γρήγορα θα είστε και πάλι σεξουαλικώς ενεργή.
- Ο χρόνος: Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο όπου μία γυναίκα πρέπει να επιστρέψει στην σεξουαλική της ζωή μετά τον τοκετό. Σίγουρα η επάνοδος επιβραδύνεται, αλλά μην βιαστείτε να πιέσετε τον εαυτό σας μέχρι να νιώσετε έτοιμη. Ζητήστε την κατανόηση του συντρόφου.
- Η γεννητική περιοχή: Δεν είναι ιδέα σας! Όντως μετά από έναν ή δύο φυσιολογικούς τοκετούς υπάρχει διεύρυνση του κόλπου, γεγονός που ενδεχομένως να μην χαρίζει την ίδια σεξουαλική ικανοποίηση σε εσάς και στον σύντροφό σας. Η Κοσμητική Γυναικολογία όμως, βρίσκεται στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας, αφού με την πλαστική κόλπου μπορούμε μέσα σε 1 μόλις ημέρα χωρίς καν νοσηλεία σε νοσοκομείο, να αποκαταστήσουμε πλήρως το εύρος του κόλπου (βλ. εδώ)
- Το άγχος: Είναι απόλυτα λογικό να αγχώνεστε με τη φροντίδα του μωρού και να συνειδητοποιείτε τώρα πόσο πολύ σας έχει ανάγκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρίσκετε χρόνο για εσάς και τον σύντροφό σας. Είναι απαραίτητη η ισορροπία στην καθημερινότητα, που θα οδηγήσει σε μία υγιή σεξουαλική ζωή.
- Η επιλόχεια κατάθλιψη: Δεν θα είστε η πρώτη ούτε η τελευταία γυναίκα που ίσως αντιμετωπίζει επιλόχεια κατάθλιψη σε ήπια ή πιο βαριά μορφή. Εάν έχετε τα συμπτώματα (βλ . εδώ) τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν ειδικό που θα εξετάσει από κοντά τη δική σας περίπτωση.
Το πόσο και πότε θα έρθετε κοντά με τον σύντροφό σας, δε καθορίζεται από νόμους και κανόνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, μόλις η γυναίκα ξεπεράσει το αρχικό «σοκ» που λέγεται «Είμαι μητέρα πλέον και έχω ευθύνες», τότε θα σταματήσει να αγχώνεται και με τη βοήθεια του συντρόφου της θα καταφέρει να επιστρέψει στους ρυθμού της σεξουαλικής της ζωής.