Ολοένα και περισσότερες γυναίκες απασχολεί αυτό το ερώτημα. Ο Dr. Νικόλαος Ναούμ απαντά…
Τι πρόβλημα υπάρχει;
Υπάρχουν αρκετά αίτια στα οποία ενδεχομένως να οφείλεται η υπογονιμότητα, όπως ενδομητρίωση, διαταραχές ωοθηκών, απόφραξη σαλπίγγων, ινομυώματα κ.α για τη γυναίκα, ενώ για τον άνδρα θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις για την ποιότητα του σπέρματος. Επίσης, ο τρόπος ζωής του ζευγαριού παίζει σημαντικό ρόλο:
- 1.Είστε υπέρβαρες ή λιποβαρείς;
Έρευνες δείχνουν ότι το 40% των γυναικών που έπασχαν κάποια στιγμή στη ζωή τους από βουλιμία ή ανορεξία χρειάστηκαν περισσότερους από 6 μήνες για να συλλάβουν και μερικές από αυτές δεν το κατάφεραν ποτέ, λόγω της εξάντλησης του οργανισμού τους.
- 2.Καπνίζετε;
Τα ποσοστά υπογονιμότητας είναι συντριπτικά μεγαλύτερα στους καπνιστές παρά στους μη καπνιστές. Οι τοξίνες που παράγονται λοιπόν στον οργανισμό σας καπνίζοντας, καταστρέφουν πολύ περισσότερα ωάρια, τα οποία ως γνωστόν είναι ότι πιο πολύτιμο για να μείνετε έγκυος.
- 3.Χλαμύδια
Ένα συνηθισμένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο εάν δεν θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, που με τη σειρά της να φράξει τις ωαγωγούς και τις σάλπιγγες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 12% των γυναικών χάνουν τη γονιμότητά τους μετά την πρώτη μόλυνση από χλαμύδια, ενώ μία δεύτερη μόλυνση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατά 40%.
- 4.Σωματική κόπωση και άγχος
Είναι γνωστό ότι οι αθλήτριες, που καταπονούν το σώμα τους καθημερινά, έχουν συνήθως πρόβλημα υπογονιμότητας. Επίσης, το συνεχές άγχος μπορεί να έχει το ίδιο ανεπιθύμητο αποτέλεσμα.