Τα ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των οστών και των δοντιών. Αυτό ίσως το ξέρουμε και από το σχολείο! Αυτό που δεν ξέρουμε μάλλον είναι ότι ο οργανισμός μας δεν το παράγει μόνος του, άρα πρέπει να το παίρνουμε από το περιβάλλον, δηλαδή από τις τροφές. Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως τα τυριά, το γιαούρτι, το γάλα, το ταχίνι κ.α.
- Ασβέστιο για τις γυναίκες
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τους άνδρες, τις γυναίκες, αλλά και για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Ιδιαίτερα στις γυναίκες όμως, που συνήθως δεν έχουν αρκετό ασβέστιο και Βιταμίνη D στον οργανισμό τους, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ακόμα πιο σημαντική. Σαφώς οι ανάγκες για ασβέστιο ποικίλλουν, ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται η γυναίκα… - Στην εγκυμοσύνη
Όταν η γυναίκα είναι έγκυος χρειάζεται πολύ περισσότερο ασβέστιο από ότι συνήθως, για αυτό και κατά κανόνα ο γιατρός της θα της χορηγήσει συμπλήρωμα. Το ίδιο συμβαίνει και κατά την περίοδο του θηλασμού. - Στην εμμηνόπαυση
Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, βοηθά αρκετά στο να μην χρειαστεί η γυναίκα να αντιμετωπίσει την πρόωρη εμμηνόπαυση. Ταυτόχρονα, η έλλειψη ασβεστίου κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ευθύνεται για καρδιαγγειακές παθήσεις και άνοια. Επίσης, η έλλειψη ασβεστίου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οστεοπόρωση, μία νόσος που δημιουργείται από την απώλεια της μάζας των οστών. Αυτή η πάθηση δημιουργείται σταδιακά και ύπουλα και συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα, μέχρι να συμβεί το πρώτο κάταγμα. Για αυτό οι γυναίκες πρέπει από μία ηλικία και έπειτα να ελέγχουν την οστική μάζα.
Στη γυναικολογική υγεία
Έρευνες έχουν δείξει, ότι το χαμηλό επίπεδο ασβεστίου στον οργανισμό, μπορεί να δημιουργήσει πολυκυστικές ωοθήκες και ενδομητριώσεις. Παράλληλα, η μειωμένη κατανάλωση τροφών με ασβέστιο οδηγεί σε διατάραξη της ισορροπίας του φυσιολογικού PH του κόλπου και αλλοίωση των κολπικών υγρών, ενώ αντίθετα η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με προβιοτικά, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση μυκητιάσεων και άλλων παθήσεων.