Η μαστίτιδα αποτελεί μια συνηθισμένη νόσο κατά την περίοδο του θηλασμού με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης τον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό.
Ποια είναι τα συμπτώματα της μαστίτιδας
Πρόκειται για μικρόβια που μολύνουν κάποια περιοχή στους αδένες, προκαλούν φλεγμονή του μαστού που εκδηλώνεται με:
- Πόνο
- Ερυθρότητα
- Πρήξιμο
- Δέκατα ή πυρετό
- Κόπωση
- Πόνο στις αρθρώσεις
Πώς μπορείς να αποφύγεις τη μαστίτιδα;
- Η καλή σου υγεία αποτελεί το πρώτο όπλο κατά των μολύνσεων.
Καλή διατροφή και ξεκούραση θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σου. - Ακολούθησε τις οδηγίες της μαίας. Οι τεχνικές και οι κινήσεις που πρέπει να κάνεις πριν το θηλασμό και οι στάσεις που θα κρατάς το μωρό κατά το θηλασμό σε προστατεύουν από τη μαστίτιδα.
- Αν το μωρό αρνείται ή δυσκολεύεται να θηλάσει και νιώθεις πως παραμένει γάλα στο στήθος βγάλτο με το θήλαστρο γιατί η ποσότητα γάλακτος που παραμένει αποτελεί αιτία της νόσου.
- Μην αφήνεις μεγάλη χρονική απόσταση ανάμεσα σε δύο θηλασμούς. Αν δεν είσαι με το μωρό και νιώσεις το στήθος σου γεμάτο αφαίρεσε μια ικανοποιητική ποσότητα γάλακτος.
- Τα ειδικά σουτιέν θηλασμού που δεν πιέζουν ούτε πληγώνουν τους αδένες θα σε προστατεύσουν.
- Οι θηλές μπορεί να εμφανίσουν πληγές κατά το θηλασμό, τότε τα μικρόβια εισχωρούν στους αδένες πιο εύκολα. Η καλή υγιεινή τους είναι σημαντική, μετά από το θηλασμό πλένεις και στεγνώνεις την περιοχή.
- Tοποθετείς τα ειδικά πατς μέσα από το σουτιέν που συγκεντρώνουν τις σταγόνες γάλακτος και δεν επιτρέπουν την υγρασία να φτιάξει ραγάδες.
Όταν νιώσεις τα πρώτα συμπτώματα μίλα με το γιατρό σου.
Οι πρώτες τεχνικές sos θα αποτρέψουν την εγκατάσταση μικροβίων και δε θα χρειαστείς συνταγογράφηση. Οι ζεστές κομπρέσες, οι μαλάξεις και η συχνή αφαίρεση της επιπλέον ποσότητας γάλακτος θα σε ανακουφίσουν και θα αποτρέψουν τις σοβαρότερες παρενέργειες.