Έχετε μπει στη διαδικασία να κάνετε ένα παιδί. Προσπαθείτε, κάνετε διαρκώς εξετάσεις και το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Παρόλο που και οι δύο δεν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, δυστυχώς ακόμα δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος… Τι συμβαίνει;
Τα ζευγάρια που χωρίς φανερό λόγο δεν μπορούν να συλλάβουν, θεωρείται ότι έχουν ανεξήγητη υπογονιμότητα. Το ποσοστό των ζευγαριών που καταφεύγουν τελικά στην τεχνητή γονιμοποίηση και καλούνται να αντιμετωπίσουν την ανεξήγητη υπογονιμότητα, ξεπερνά το 25%.
- Τι σημαίνει ανεξήγητη υπογονιμότητα;
Όταν μια γυναίκα έχει κανονική ωορρηξία, δεν έχει εντοπίσει ο γιατρός ενδομητρίωση, ή δεν υπάρχουν φραγμένες σάλπιγγες και οι ερωτικές επαφές είναι συχνές και στις ημέρες της ωορρηξίας για ένα χρόνο τουλάχιστον, χωρίς σε αυτό το διάστημα να πραγματοποιηθεί σύλληψη, αυτό ονομάζεται Ανεξήγητη Υπογονιμότητα. Με δεδομένο βέβαια ότι και ο άνδρας έχει φυσιολογική παραγωγή σπέρματος. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί εξαίρεση πλέον. Το ποσοστό των ζευγαριών που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν φυσιολογικά, (ενώ βιολογικά δεν υπάρχει πρόβλημα) έχει αρχίσει να ανεβαίνει ανησυχητικά, καθώς αγγίζει μέχρι και 40% σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για αυτό άλλωστε, οι γιατροί την ονομάζουν «ανεξήγητη» καθώς παρόλο που αποκλείουν ένα ένα τα πιθανά βιολογικά προβλήματα, το πρόβλημα της υπογονιμότητας του ζευγαριού παραμένει.
- Που οφείλεται η ανεξήγητη υπογονιμότητα;
Φαίνεται λοιπόν από τις μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ότι σε αυτή την περίπτωση ο ψυχολογικός παράγοντας πρωταγωνιστεί! Γιατί εκεί που σταματάει η βιολογική ιατρική, ενδεχομένως αρχίζει η ψυχολογία. Παρόλα αυτά, αρκετά ζευγάρια που βρίσκονται σε διαδικασία τεκνοποίησης, δεν πείθονται ότι ο ψυχολογικός παράγοντας στέκεται εμπόδιο. Οι γυναικολόγοι όμως, που ασχολούνται με την υπογονιμότητα όλο και περισσότερο, θεωρούν ότι o ψυχολογικός παράγοντας, ενοχοποιείται σοβαρά στις περιπτώσεις της ανεξήγητης υπογονιμότητας. - Τι εννοούμε “ψυχολογικός παράγοντας”;
Καταρχάς ο παράγοντας άγχος. Γνωρίζουμε ότι είναι πιο εύκολο να το λέμε, παρά να το κάνουμε, αλλά το άγχος επηρεάζει πολλές ζωτικές λειτουργίες, καθώς και τη γονιμότητα ενός ανθρώπου. Ας μην ξεχνάμε ότι παρόλο που μπορεί αυτό το διάστημα να μην διανύετε μία στρεσογόνο περίοδο, το άγχος βρίσκεται εκεί ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνετε… Η επικοινωνία του ζευγαριού επίσης, επηρεάζει σημαντικά την ένωση του σπέρματος με τα ωάρια. Αν αυτή είναι ανύπαρκτη, ίσως δεν υπάρχουν αποτελέσματα. Η σεξουαλική επαφή επίσης, είναι και το μεγάλο μυστικό της καλής χημείας του ενός προς τον άλλον. Κάνουν σεξ για να κάνουν παιδί ή γιατί πραγματικά το θέλουν; Είναι δύο πράγματα ξεχωριστά. Ο άνδρας συνήθως κάνει σεξ γιατί το θέλει, η γυναίκα όμως έχει μέσα της και την ανάγκη της τεκνοποίησης. Το ζευγάρι δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στη μιζέρια μόνο των ιατρικών εντολών, όπου ο γιατρός θα επισημάνει πώς και πότε θα κάνουν σεξ, εκεί είναι το λάθος, γιατί τότε το σεξ γίνεται σαν συνταγή και ο προγραμματισμός οδηγεί σε μια αναγκαία πράξη, που μοιραία δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Η καλύτερη συμβουλή λοιπόν, για τα ζευγάρια που ταλαιπωρούνται από την ανεξήγητη υπογονιμότητα και δεν θέλουν ακόμα να προβούν σε τεχνητή γονιμοποίηση, είναι να ξεχάσετε το κυνήγι της γονιμότητας! Τα θερμόμετρα και το μέτρημα των ημερών. Απλά, κάντε σεξ. Ζήστε το, απολαύστε το. Σε περίπτωση που ακόμα και τότε βλέπετε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας να δώσει τη λύση.