Οι 9 μήνες της εγκυμοσύνης, είναι μία χαρμόσυνη αλλά παράλληλα κουραστική περίοδος για την γυναίκα. Καλείται να αλλάξει τις συνήθειές της και τον τρόπο ζωής της, ενώ παράλληλα θα βιώσει πολλές αλλαγές τόσο στο σώμα, όσο και στην ψυχολογία της.
- Τι συμβαίνει όταν πίνουμε αλκοόλ;
Όπως συμβαίνει με οτιδήποτε τρώμε, έτσι και όταν πίνουμε αλκοόλ ουσιαστικά το «μοιραζόμαστε» με το παιδί μας, καθώς μεταφέρεται μέσω του πλακούντα. Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ και μάλιστα από γυναίκες που δεν γνώριζαν ότι ήταν έγκυες, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για την υγεία του παιδιού, όπως το Εμβρυϊκό Σύνδρομο Αλκοόλης, όπου το παιδί μπορεί να γεννηθεί με νοητική υστέρηση, χαμηλό βάρος, προβλήματα στην καρδιά κ.α.
- Δηλαδή δεν επιτρέπεται ούτε ένα ποτήρι;
Δεν μπορεί να καθοριστεί κάποιος γενικός κανόνας, για το «ασφαλές όριο» κατανάλωσης αλκοόλ από μία έγκυο και αυτό επειδή κάθε γυναίκα, άρα και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Σε περιπτώσεις κυήσεων υψηλού κινδύνου, απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση το αλκοόλ. Σε περιπτώσεις που η κύηση βαίνει καλώς και δεν υπάρχουν επιπλοκές, τότε ο γιατρός σας μπορεί να σας επιτρέψει ένα μικρό ποτηράκι κρασί μία φορά την εβδομάδα.
Καλό θα ήταν, κατά το πρώτο 3μηνο της εγκυμοσύνης, να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ, καθώς το πρώτο 3μηνο είναι καθοριστικό για την ανάπτυξη του εμβρύου. Από εκεί και πέρα, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του ιατρού που σας παρακολουθεί, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος για να σας επιτρέψει ή να απαγορεύσει το οτιδήποτε.