Τα προβλήματα της καθημερινότητας, οι αυξημένες υποχρεώσεις που αναλαμβάνετε, το άγχος και η πίεση της δουλειάς, ίσως αποτελούν μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους που σας προκαλούν το αίσθημα της κούρασης. Ίσως όμως δεν έχετε σκεφτεί, ότι πίσω από την κούρασή σας, κρύβονται και μερικοί άλλοι λόγοι…
- Οι λόγοι της κούρασης
Η σωματική και ψυχική κόπωση, μπορεί να προέλθει ακόμα και από παράγοντες που δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ. Ο κακός φωτισμός και αερισμός του χώρου εργασίας μας, μία ενεργή ίωση που δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί, η εργασία σε περιβάλλον με έντονες φωνές (πχ. τηλεφωνικό κέντρο), η χορτοφαγία (που δεν προσφέρει επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών στον οργανισμό), τα προβλήματα με τον θυρεοειδή κ.α. μπορεί να προκαλέσουν κόπωση. Ταυτόχρονα, το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης, επιβαρύνουν σημαντικά τον οργανισμό μας, ενώ αρκετές φορές μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε τη δύναμη να «σηκωθούμε από τον καναπέ». - Πότε η κούραση πρέπει να μας ανησυχήσει;
Εάν περνάτε μία περίοδο έντασης στη δουλειά, στενοχώριας ή στρες, ενώ έχετε ένα γεμάτο πρόγραμμα και τρέχετε να τα προλάβετε όλα, τότε η κούραση ίσως είναι αναμενόμενη. Εάν όμως, τρώτε καλά, κοιμάστε καλά, βρίσκετε έστω και λίγο χρόνο να γυμναστείτε και ενώ η ζωή σας έχει φυσιολογικούς ρυθμούς εσείς νιώθετε κουρασμένη, τότε ίσως θα πρέπει να το ψάξετε λίγο περισσότερο… - Οι γυναικολογικοί λόγοι
Και όμως! Μπορεί η γυναικολογική σας υγεία, να ευθύνεται σημαντικά και την κόπωση που αισθάνεστε. Συγκεκριμένα, η ενδομητρίωση έχει σαν ένα από τα συμπτώματά της τη σωματική κόπωση! Ταυτόχρονα, η ενδομητρίωση ενοχοποιείται αρκετές φορές και για έντονους πονοκεφάλους, ενώ τα προβλήματα υπογονιμότητας που μπορεί να προκαλέσει, συχνά προκαλούν και ψυχική κόπωση.
Ένας άλλος λόγος, είναι η εγκυμοσύνη! Ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, που το σώμα της γυναίκας δέχεται τις μεγαλύτερες αλλαγές, για να υποδεχθεί και να μεγαλώσει το έμβρυο, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει έντονη κόπωση και διάθεση για αρκετές ώρες ύπνου.
Τέλος, η έντονη κούραση ενδεχομένως να οφείλεται και στο λεγόμενο προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, δηλαδή τις ημέρες εκείνες λίγο πριν την περίοδο, που οι διακυμάνσεις ορμονών είναι σημαντικές, που το στήθος και η κοιλιά της γυναίκας πρήζονται, ενώ αισθάνεται αρκετές φορές εξαντλημένη, χωρίς αναγκαστικά να έχει κάνει κάτι μέσα στην ημέρα που την έχει κουράσει σωματικά.