15-20% του γυναικείου πληθυσμού σε αναπαραγωγική ηλικία, αντιμετωπίζουν το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και η κλασική ερώτηση που απευθύνουν στον ιατρό τους μόλις το μάθουν είναι «Θα καταφέρω να κάνω παιδί;».
Πρόκειται για ένα από τα πλέον συνηθισμένα ορμονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, όπου με έναν απλό υπέρηχο ανακαλύπτουμε εάν οι ωοθήκες τους περιέχουν πολλές μικρές κύστες (βλ. εδώ).
Είναι γεγονός λοιπόν, ότι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, αποτελεί την πιο κοινή αιτία υπογονιμότητας, καθώς:
- Οι κύκλοι της γυναίκας είναι ακανόνιστοι
- Ο ακριβής υπολογισμός της ωορρηξίας είναι ιδιαίτερα δύσκολος
- Η καθυστερημένη ωορρηξία επηρεάζει την ποιότητα του ωαρίου, με αποτέλεσμα να μην είναι κατάλληλο για να γονιμοποιηθεί
- Ο κίνδυνος της αποβολής είναι σαφώς μεγαλύτερος, εάν το σύνδρομο δεν αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή (ρύθμιση της υπερπαραγωγής ανδρογόνων με αντισυλληπτικά χάπια κ.α.) ή με λαπαροσκοπική επέμβαση
- Το σωματικό βάρος, η καθημερινή άσκηση και γενικότερα ο τρόπος ζωής της γυναίκας, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ύφεση των συμπτωμάτων και άρα στην επίτευξη μίας φυσιολογικής εγκυμοσύνης.
Δεν ήρθε όμως το τέλος του κόσμου! Μπορεί στατιστικά μία γυναίκα με πολυκυστικό σύνδρομο να έχει λιγότερες πιθανότητες να μείνει έγκυος από μία γυναίκα με φυσιολογική ισορροπία ορμονών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε την πολυπόθητη εγκυμοσύνη!
Ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το σύνδρομο, χορηγούμε ειδικά σκευάσματα που ομαλοποιούν τον κύκλο της γυναίκας και «διεγείρουν» την ωορρηξία, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες για φυσιολογική σύλληψη.
Σε περιπτώσεις όπου το πρόβλημα της υπογονιμότητας είναι ιδιαίτερα επίμονο, τότε μπορεί να συζητηθεί άμεσα το ενδεχόμενο της εξωσωματικής.
Οι συμβουλές του Γυναικολόγου Δρ. Ναούμ
- Εάν διαγνωσθείτε με πολυκυστικό σύνδρομο και επιθυμείτε να τεκνοποιήσετε, μην περιμένετε να ανακαλύψετε ξαφνικά το πρόβλημα της υπογονιμότητας. Συζητήστε όλα τα ενδεχόμενα και προβείτε στις απαραίτητες εξετάσεις το συντομότερο δυνατό.
- Ελέγξτε το βάρος σας, ασκηθείτε και προτιμήστε υγιεινές τροφές, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζοντας τα επίπεδα ινσουλίνης, αυξάνετε τις πιθανότητες ύφεσης των συμπτωμάτων του πολυκυστικού.
- Ζητήστε από τον σύντροφό σας να κάνει εξέταση σπέρματος. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου η υπογονιμότητα δεν οφείλεται τόσο στις πολυκυστικές ωοθήκες της γυναίκας, όσο στην ποιότητα σπέρματος του συντρόφου.
- Μην αγχώνεστε! Τα ποσοστά επιτυχημένης εγκυμοσύνης πλέον είναι πολύ μεγάλα σε γυναίκες με πολυκυστικό σύνδρομο και σε αυτό συμβάλει τόσο η γνώση, όσο και η τεχνολογία, που έχουν στη διάθεσή τους οι σύγχρονοι ιατροί. Είτε με φυσιολογική είτε με εξωσωματική σύλληψη λοιπόν, θα μπορέσετε να κρατήσετε στα χέρια σας το παιδί σας.