Μπορεί να είχατε πάντα αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα και το πρόσωπο ή μπορεί να την αποκτήσατε ξαφνικά. Μπορεί να εμφανίζετε παράλληλα και άλλα συμπτώματα όπως έντονη ακμή, τάση να παίρνετε βάρος στην κοιλιά κ.α. “ανδρογενή” χαρακτηριστικά. Έχετε σκεφθεί ότι τελικά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
- Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε, ότι δεν πρόκειται για ασθένεια.
Είναι ένα σύνδρομο, που επηρεάζει τις ωοθήκες και κατ’ επέκταση την ωορρηξία, τον κύκλο σας και την ισορροπία των ορμονών. Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες με πολυκυστικό σύνδρομο, ανάλογα με τη σοβαρότητα που εμφανίζεται, παράγουν περισσότερα ανδρογόνα που οδηγούν στην εμφάνιση ανδρικών χαρακτηριστικών όπως η τριχοφυΐα κ.α.
Αυτό που δεν είναι γνωστό όμως μέχρι σήμερα, είναι το γιατί μία γυναίκα εμφανίζει πολυκυστικό ή μάλλον καλύτερα πού οφείλεται η «δημιουργία» του. Οι επιστήμονες, αναφέρουν την κληρονομικότητα ως έναν από τους λόγους, αλλά δεν είναι απόλυτα σίγουρα ότι εάν η μητέρα σας έχει πολυκυστικό, αναγκαστικά θα έχετε και εσείς.
- Τι μπορώ να κάνω;
Καταρχάς, εάν είχατε ή αποκτήσατε ξαφνικά έντονη τριχοφυΐα, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας, για να διαπιστώσετε με έναν υπέρηχο εάν όντως έχετε πολυκυστικές ωοθήκες και αν τα λοιπά προβλήματα, όπως διαταραχή περιόδου κτλ, οφείλονται σε αυτές.
Από εκεί και πέρα, αυτό που γίνεται είναι να αντιμετωπίσουμε εξατομικευμένα τα συμπτώματα του πολυκυστικού, καθώς δεν είναι όλες οι περιπτώσεις γυναικών ίδιες. Στόχος του γιατρού είναι να αποκαταστήσει αρχικά την περίοδο και την ορμονική ισορροπία του οργανισμού με φαρμακευτική αγωγή. Η τριχοφυΐα και οποιοδήποτε «παράπλευρο» σύμπτωμα αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο.
Παράλληλα, μία προσεκτική διατροφή, ο έλεγχος του βάρους σας και η συχνή άσκηση βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του πολυκυστικού συνδρόμου.
Διαβάστε ακόμα: Έχω πολυκυστικές ωοθήκες, θα κάνω ποτέ παιδί;