Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη
Οι γυναίκες μεγαλώνουν πιστεύοντας ότι η μητρότητα είναι η σημαντικότερη εμπειρία στη ζωή τους. Παρ όλα αυτά, αν κάποια πράγματα δεν έχουν μπει σε τάξη στη ζωή τους, όπως τα οικονομικά ή τα κοινωνικά ζητήματα, τότε μπορεί η εγκυμοσύνη να αποφευχθεί με αντισυλληπτικές μεθόδους.
Δυστυχώς οι νεαρές γυναίκες δεν έχουν ακόμη τη σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, έτσι συχνά βρίσκονται στη θέση να πρέπει να αντιμετωπίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Τα ποσοστά των ανεπιθύμητων κυήσεων που καταγράφονται στη χώρα μας, αλλά και παγκόσμια, είναι ότι μία στις πέντε γυναίκες, έχουν κάνει στη ζωή τους τουλάχιστον μία έκτρωση.
- Χάπι της “επόμενης ημέρας”
Το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί να το πάρει η γυναίκα μετά το σεξ, κατά τη διάρκεια των επικίνδυνων ημερών (ωορρηξίας) προκειμένου να αποφύγει την κύηση. Όσο πιο σύντομα μετά τη σεξουαλική επαφή το λάβει, τόσο πιο σίγουρη μπορεί να είναι για το αποτέλεσμα. Σημαντικό είναι να τονιστεί όμως πως το χάπι αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέθοδος αντισύλληψης, καθώς μπορεί να έχει σημαντικές παρενέργειες για τη γυναίκα. - Έκτρωση
Η γυναίκα μπορεί να κάνει έκτρωση μέχρι τη 12η εβδομάδα και η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι η αναρροφητική που γίνεται με γενική νάρκωση και πάντα παρουσία αναισθησιολόγου, σε οργανωμένο νοσοκομείο. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μισή ώρα και η γυναίκα μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο σε λίγες ώρες, με οδηγίες από τον γιατρό. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι κίνδυνοι μετά την έκτρωση. Ίσως μια φλεγμονή και μακροπρόθεσμα, αν ακολουθήσουν βέβαια και άλλες εκτρώσεις, μπορεί να γίνει ζημιά στο ενδομήτριο με αποτέλεσμα να υπάρξει μια δευτερογενής στειρότητα. (βλ. εδώ “Μετά την έκτρωση τι;”) - Χάπι άμβλωσης
Εκτός από την έκτρωση, υπάρχει και το χάπι της άμβλωσης που μπορεί να πάρει η γυναίκα μέχρι την 5η εβδομάδα της κύησης και που προκαλεί αποβολή. Στη συνέχεια βέβαια πρέπει να γίνει και απόξεση για να καθαρίσει η περιοχή. Αυτό το χάπι δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με το χάπι της “επόμενης μέρας”.
Αν τελικά όμως είστε έγκυος και πήρατε την απόφαση να διακόψετε την εγκυμοσύνη, πρέπει να πάτε το συντομότερο στον γυναικολόγο σας. Όσο πιο γρήγορα γίνει η επέμβαση τόσο καλύτερα. Φροντίστε να έχετε κοντά σας δικούς σας ανθρώπους, που θα σας συμπαρασταθούν καθώς είναι μια διαδικασία που μπορεί να σας επηρεάσει ψυχολογικά.
Όταν όλα τελειώσουν καλά, μιλήστε με τον γιατρό σας για την αντισυλληπτική προστασία σας, αυτή που πρέπει να ακολουθήσετε πολύ αυστηρά, ούτως ώστε να μη χρειασθεί να ξαναβρεθείτε στη δύσκολη θέση να αντιμετωπίσετε μια ανεπιθύμητη κύηση.