5+1 σημεία που αλλάζουν στην εγκυμοσύνη

Η τρυφερή περίοδος της κύησης είναι για τη γυναίκα μια από τις πιο σπουδαίες εμπειρίες στη ζωή της...

Η τρυφερή περίοδος της κύησης είναι για τη γυναίκα μια από τις πιο σπουδαίες εμπειρίες στη ζωή της και βέβαια είναι δείκτης αλλαγών. Δεν επηρεάζονται όλες με τον ίδιο τρόπο βέβαια. Κάθε σώμα αντιδρά διαφορετικά, αλλά σίγουρα όλες οι γυναίκες βλέπουν σημαντικές αλλαγές πάνω τους και όχι μόνο σε ό,τι αφορά στο πλέον προφανές… στην κοιλιά τους!

Εκτός από την ψυχολογία της, συχνά αλλάζουν και ορισμένα σημεία στο σώμα της… Μάθετε ποια είναι αυτά και με ποιόν τρόπο μεταβάλλονται, για να είστε προετοιμασμένες…
  • Μύτη

Όχι, δεν μεγαλώνει η μύτη ευτυχώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης! Όμως είναι πιθανό να προκύψει κάποια ρινίτιδα και η έγκυος να νιώθει συνεχώς τη μύτη της μπουκωμένη, να δυσκολεύεται να αναπνεύσει και να έχει έντονη καταρροή, γεγονός που μπορεί να την αγχώσει και να νομίζει ότι οφείλεται σε κάποια ίωση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, που πολλές φορές είναι απαγορευτική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φυσικά μετά τον τοκετό περνάει.

  • Πόδια

Στην πρώτη εγκυμοσύνη συνήθως, τα πόδια της γυναίκας μεγαλώνουν τόσο, ώστε καμιά φορά να πρέπει να αλλάξουν και νούμερο παπουτσιών!

  • Ούλα

Η ουλίτιδα της κύησης είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο. Τα ούλα πρήζονται, ματώνουν με το βούρτσισμα, ενώ συχνά παρουσιάζονται και μικρά εξογκώματα πάνω τους, οι λεγόμενες «επουλίδες», που ευτυχώς εξαφανίζονται με το τέλος της κύησης.

  • Φλέβες

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιθανό να πρηστούν οι φλέβες των ποδιών, προκαλώντας παράλληλα φαγούρα, κάψιμο, αίσθημα βάρους και πόνο. Μετά τον τοκετό, στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα εξαφανίζεται, αν και σε κάποιες γυναίκες παραμένει.

  • Γεννητική περιοχή

Είναι αναμενόμενο, μετά από έναν τοκετό, ο κόλπος να παρουσιάζει χαλάρωση και να μην μπορεί να επανέλθει στο προηγούμενο φυσιολογικό του εύρος.

Οι ελαφριές περιπτώσεις χαλάρωσης, μπορούν να αντιμετωπιστούν με μη χειρουργικές μεθόδους, όπως το Vagitense, το οποίο εφαρμόζει κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα ο δρ. Ναούμ. Σε περιπτώσεις με μεγαλύτερη χαλάρωση, συνήθως μετά από 1-2 τοκετούς, τη λύση μπορεί να μας τη δώσει η κολποπλαστική.

- Advertisement -