5 Μύθοι για την οστεοπόρωση

Μπορεί η οστεοπόρωση να απασχολεί αρκετές γυναίκες, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση γύρω από το θέμα, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί αρκετές παρανοήσεις και μύθοι.

Σε αυτό ίσως συμβάλλει ακόμα και η άγνοια των ειδικών, μιας και η οστεοπόρωση είναι μία σχετικά νέα νόσος, καθώς οι μελέτες γύρω από αυτή δεν έχουν κλείσει ακόμα ούτε τα 50 έτη, διάστημα που θεωρείται μικρό για την ιατρική…

Παρόλα αυτά, με τη βοήθεια των επιτευγμάτων της τεχνολογίας, μπορούμε να μετρήσουμε την οστική πυκνότητα, να δώσουμε φαρμακευτικές λύσεις στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα οστεοπόρωσης, με στόχο να προλάβουμε πιθανά προβλήματα των οστών.

Εκείνο όμως που πρέπει να δούμε, είναι τι πιστεύουμε για αυτή τη νόσο, γιατί όπως και για όλες τις ασθένειες, υπάρχουν αρκετοί διαδεδομένοι μύθοι που όμως δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Έτσι, δημιουργούνται εντυπώσεις που πολλές φορές οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα, με το άγχος των γυναικών να χτυπά κόκκινο. Ας απαντήσουμε λοιπόν, στους πιο διαδεδομένους μύθους γύρω από την οστεοπόρωση.


  • Αν έχει η μητέρα μου οστεοπόρωση θα έχω και εγώ.
    ΜΥΘΟΣ 
    Η οστεοπόρωση φαίνεται να έχει σύνδεση με την κληρονομικότητα, αλλά δεν σημαίνει ότι εάν έχει η μητέρα σας, θα έχετε αναγκαστικά και εσείς. Μεγάλο ρόλο στην οστεοπόρωση παίζει ο τρόπος ζωής σας μέχρι να φτάσετε στην εμμηνόπαυση. Αν για παράδειγμα ακολουθούσατε μία σωστή διατροφή, δεν είχατε αντιμετωπίσει σοβαρά νοσήματα, δεν καπνίζατε και ακολουθούσατε μία ήπια άσκηση, τότε έχετε μεγάλες πιθανότητες να μην σας απασχολήσει σοβαρά το θέμα οστεοπόρωση. Ακόμα όμως και αν φτάσετε εκεί, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και στενή παρακολούθηση από τον γιατρό, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα.
  • Εάν πάθω οστεοπόρωση θα το καταλάβω
    ΜΥΘΟΣ
     Οι ειδικοί την αποκαλούν και ως η «σιωπηλή νόσος» καθώς δεν έχει σχεδόν κανένα σύμπτωμα, με αποτέλεσμα αρκετές γυναίκες να την αντιλαμβάνονται μόλις υποστούν κάποιο κάταγμα. Παρόλο όμως που είναι σιωπηλή, μπορεί να αποβεί αρκετά επικίνδυνη, καθώς τα κατάγματα ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, μπορεί να αποτελέσουν ακόμα και αιτία αναπηρίας.
  • Τα φάρμακα για την οστεοπόρωση δεν αναστρέφουν την κατάσταση
    ΜΥΘΟΣ Τα φάρμακα της οστεοπόρωσης είναι πολύ αποτελεσματικά, αρκεί να λαμβάνονται σωστά. Μάλιστα, υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα, που όχι μόνο μειώνουν ή σταματούν την απώλεια της οστικής μάζας, αλλά δημιουργούν και νέα οστική μάζα! Άρα, κατόπιν εντολής του γιατρού, θα πρέπει να λαμβάνετε τα φάρμακα που θα σας υποδείξει, ώστε να μην κληθείτε να αντιμετωπίσετε προβλήματα στο μέλλον.
  • Εάν αρχίσω να τρώω γαλακτοκομικά ή να παίρνω συμπλήρωμα ασβεστίου, θα ανατρέψω το πρόβλημα.

    ΜΥΘΟΣ Δυστυχώς το σώμα μας δεν ξεχνά… Θυμάται επακριβώς τη διατροφή που έχουμε ακολουθήσει όλα τα χρόνια της ζωής μας. Έτσι, το να αρχίσετε ξαφνικά να τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, θα κάνει καλό στη γενικότερη ισορροπία του οργανισμού σας, αλλά δεν θα αναστρέψει το πρόβλημα της οστεοπόρωσης. Από την άλλη πλευρά, το να λαμβάνετε αυθαίρετα συμπλήρωμα ασβεστίου περισσότερο από όσο έχει ανάγκη ο δικός σας οργανισμός, ίσως να οδηγήσει και σε αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
  • Η οστεοπόρωση δεν θεραπεύεται 

    ΜΥΘΟΣ Παρά το «νεαρό» της ηλικίας της, η οστεοπόρωση έχει βρει άξιους αντίπαλους στην καταπολέμησή της. Τα ολοένα και πιο εξελιγμένα φάρμακα, που δημιουργούν ακόμα και νέα οστική μάζα, μπορεί να είναι επιβεβλημένα για κάποια χρόνια, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να κρίνει ότι δεν είναι απαραίτητη η λήψη τους για πάντα! Μπορεί λοιπόν η κατάσταση να βελτιωθεί τόσο, που να μην χρειάζεται οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή στο μέλλον.

- Advertisement -