5 λόγοι που επηρεάζουν την περίοδό σου

Και όμως, η περίοδός σου για κάποιο λόγο δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί. Τι φταίει;

Έχεις κάνει εξετάσεις και έχεις δει ότι οι διαταραχές στην περίοδό σου δεν οφείλονται σε κάποιες παθολογικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα οι πολυκυστικές ωοθήκες. Και όμως, η περίοδός σου για κάποιο λόγο δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί. Τι φταίει;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να επηρεάσουν την περίοδο μίας γυναίκας. Εάν έχεις αποκλείσει την ύπαρξη οποιασδήποτε πάθησης, τότε ίσως η περίοδος χωρίς… περιοδικότητα ίσως οφείλεται σε:

  • Βάρος

Οι συχνές και απότομες αυξομειώσεις του βάρους σου, επηρεάζουν ολόκληρη τη λειτουργία του οργανισμού σου. Επίσης, επηρεάζεται δραστικά η ορμονική ισορροπία, που είναι ο νούμερο 1 λόγος για μία διαταραγμένη περίοδο.

  • Διατροφή

Όσο και αν δεν το πιστεύεις, παίζει σημαντικό ρόλο στην περίοδό σου. Οι διατροφικές διαταραχές όπως η βουλιμία ή η ανορεξία, οδηγούν συχνά στην παντελή απουσία περιόδου (βλ. εδώ).

  • Άγχος

Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, το στρες και το άγχος είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της περιόδου σου.

  • Εκγύμναση

Η έντονη γυμναστική, ειδικά όταν έχει να κάνει με βάρη, προκαλεί έντονη κόπωση και οδηγεί αρκετές φορές σε ανώμαλο κύκλο ή ακόμα και σε απουσία περιόδου.

  • Εγκυμοσύνη

Και όμως, αρκετές γυναίκες καθυστερούν να καταλάβουν ότι είναι έγκυες, επειδή δεν έχουν τα κλασικά συμπτώματα του πρώτου 3μηνου, όπως ναυτίες κ.α.

 

- Advertisement -