5 ερωτήσεις για τη μαστογραφία

Αμέτρητα ερωτήματα κατακλύζουν το μυαλό της γυναίκας σχετικά με τη μαστογραφία...

Είναι ασφαλής; Κάθε πότε πρέπει να γίνεται; Πότε να κάνω την πρώτη μου μαστογραφία; Αμέτρητα ερωτήματα κατακλύζουν το μυαλό της γυναίκας σχετικά με τη μαστογραφία, γεγονός στο οποίο συμβάλει η παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη συγκεκριμένη εξέταση. Πόσο βάσιμοι είναι όμως οι φόβοι μας;
  • Πότε πρέπει να κάνω την πρώτη μαστογραφία;

Μέχρι πρότινος, οι γιατροί πρότειναν να γίνεται η μαστογραφία μετά την ηλικία των 40 ετών. Σήμερα, καθώς ο ηλικιακός μέσος όρος εμφάνισης καρκίνου του μαστού μειώνεται, καλό είναι η πρώτη μαστογραφία αναφοράς να γίνεται στα 30 χρόνια. Πολύ σημαντική επίσης, είναι η αυτοεξέταση (6-7 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου), καθώς και ο κλινικός έλεγχος μαστών που πραγματοποιεί ο γιατρός σε κάθε γυναικολογική επίσκεψή σας.

  • Γιατί να την κάνω;

Για να ενημερωθείτε έγκαιρα, για την ύπαρξη κακοήθειας στους μαστούς. Όσο πιο νωρίς προλάβετε την εμφάνιση της κακοήθειας, τόσο πιο εύκολη είναι η αντιμετώπισή της.

  • Η εξέταση είναι επικίνδυνη;

Η ακτινοβολία που λαμβάνετε κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ειδικά με τον ψηφιακό μαστογράφο, είναι πια αμελητέα. Άλλωστε, η σημασία της εξέτασης είναι τόσο μεγάλη, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραμελήσετε τη μαστογραφία, λόγω της ακτινοβολίας.

  • Πονάει η εξέταση;

Το μόνο που θα νιώσετε είναι μία μικρή πίεση στο στήθος, καθώς κατεβαίνει η πλάκα, για να γίνει απεικόνιση των μαστών. Κατά τα άλλα σπάνια οι γυναίκες αναφέρουν οποιονδήποτε πόνο ή δυσφορία.

  • Μπορεί να διαγνωσθεί πάντα η κακοήθεια;

Η μαστογραφία, όπως όλες σχεδόν οι εξετάσεις, ενέχουν ένα περιθώριο λάθους. Έτσι, ακόμα και αν η μαστογραφία σας δεν δείξει τίποτα, μην αμελείτε να ζητήσετε από τον ιατρό σας, να πραγματοποιήσει ψηλάφηση στήθους.

- Advertisement -