5 ερωτήσεις για την εξωμήτρια κύηση

Το γονιμοποιημένο ωάριο, που εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα, χαρακτηρίζει αυτομάτως την εγκυμοσύνη ως εξωμήτρια κύηση και είναι μια δύσκολη περίπτωση, που πρέπει να αντιμετωπιστεί πάρα πολύ άμεσα. Παρόλο που είναι σπάνιο φαινόμενο, δεν παύει να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φόβους της μέλλουσας μητέρας. Για αυτό, απαντάμε συνοπτικά σε 5 από τις πιο συχνές ερωτήσεις, γύρω από την εξωμήτρια κύηση.

 • Γιατί συμβαίνει μια εξωμήτρια κύηση; 
  Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν μια εξωμήτρια κύηση ποικίλουν, αλλά και τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να εντοπισθούν. Σε γενικές γραμμές όμως, διάφορες παθολογικές καταστάσεις δημιουργούν το πρόβλημα, όπως η ανατομία των σαλπίγγων ή κάποια ενδομητρίωση, τα ινομυώματα και οι ορμονικές διαταραχές. Ακόμα και το κάπνισμα, θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας, καθώς μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στις σάλπιγγες, έτσι ώστε να μην μπορεί το γονιμοποιημένο ωάριο να περάσει στην ενδομήτρια κοιλότητα, με αποτέλεσμα να μένει εκτός αυτής.
 • Υπάρχει κάποια προδιάθεση;
  Εξωμήτρια κύηση μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ενεργή σεξουαλικά γυναίκα, φαίνεται ότι παίζει κάποιο ρόλο η κληρονομικότητα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι εάν η μητέρα σας είχε κάποια εξωμήτρια κύηση, θα έχετε και εσείς. Λόγω της σπανιότητας του φαινομένου, δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα στους επιστήμονες για την προδιάθεση, αλλά περισσότερο για τους επιβαρυντικούς παράγοντες. Το ποσοστό άλλωστε στις εξωμήτριες κυήσεις δεν ξεπερνά το 3%.
 • Μπορώ να μείνω έγκυος μετά ξανά;
  Οι πιο πολλές γυναίκες που είχαν μια εξωμήτρια κύηση, είναι ικανές αργότερα να έχουν μια κανονική εγκυμοσύνη. Εξαρτάται φυσικά από τους λόγους για τους οποίους προκλήθηκε η εξωμήτρια κύηση, ενώ είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτια και όχι μόνο τα συμπτώματα. Το να ξανασυμβεί όμως γενικά μια εξωμήτρια κύηση είναι σχετικά απίθανο, αν και οι πιθανότητες ανεβαίνουν στις περιπτώσεις εξωσωματικής.
 • Παίζει ρόλο η ηλικία της γυναίκας ή άλλα προβλήματα υγείας; 

  Η πιθανότητα για εξωμήτρια κύηση, αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας, αλλά και με τους τοκετούς που έχουν προηγηθεί. Οι περισσότερες περιπτώσεις συνήθως συμβαίνουν στην ηλικία των 35-45 χρόνων, επίσης μπορεί να συμβεί στις περιπτώσεις που έχει προηγηθεί κάποια επέμβαση γυναικολογικής φύσεως.
 • Μπορεί να αποτραπεί;
  Οι περισσότερες μορφές εξωμήτριας κύησης που εμφανίζονται, δεν μπορούν να προληφθούν. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να έχετε κάνει ώστε να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσετε μία εξωμήτρια κύηση. Παρόλα αυτά, διατηρώντας μία καλή γυναικολογική υγεία, αποφεύγοντας τη συχνή εναλλαγή συντρόφων, η χρήση προφυλακτικού ώστε να μην κινδυνεύετε από ΣΜΝ και ο έλεγχος προβλημάτων όπως τα ινομυώματα ή η ενδομητρίωση, μπορούν να μειώσουν αισθητά τις πιθανότητες για μία εξωμήτρια κύηση.

- Advertisement -