5 αιτίες που προκαλούν σοβαρές διαταραχές στην έμμηνο ρήση

Οι ισορροπίες στο γυναικείο σώμα εύκολα ανατρέπονται. Δείτε πότε πρέπει να τους δώσετε την απαραίτητη προσοχή

Οι ορμονικές μεταβολές που ακολουθεί το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα στηρίζονται σε ισορροπίες που εύκολα ανατρέπονται. Η περίοδος σας αποσταθεροποιήθηκε; Μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό καμπανάκι που δεν πρέπει να προσπεράσετε χωρίς έρευνα.

 • Στρες
  Η ψυχολογική κατάσταση επιδρά στη σωματική μας υγεία. Μελέτες αποδεικνύουν πως σε περιόδους έντονου στρες, άγχους και στενοχώριας η λειτουργίες του οργανισμού επηρεάζονται και παρατηρείται αποσταθεροποίηση στην παραγωγή ορμονών με αποτέλεσμα να διαταράσσεται και η έμμηνος ρήση.
 • Διαταραχές βάρους
  Όχι μόνο η παχυσαρκία, αλλά και η λιποσαρκία επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του γυναικείου κύκλου. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων, αντίθετα στους λιπόσαρκους οργανισμούς τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν τόσο ώστε να μην έχουμε ωορρηξία, η περίοδος διακόπτεται.
 • Πολυκυστικές ωοθήκες
  Κατά το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών ο οργανισμός παράγει μεγάλες ποσότητες ανδρικών ορμονών, ανδρογόνων. Αυτή η ορμονική διαταραχή εμποδίζει τα ωάρια να αναπτυχθούν, η ωορρηξία αναστέλλεται και η περίοδος καθυστερεί ή δεν εμφανίζεται για ένα διάστημα. Σοβαρή συνέπεια των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η υπογονιμότητα.
 • Υποθυρεοειδισμός
  Ο θυρεοειδής αδένας παίζει ουσιαστικό ρόλο στη ρύθμιση της ορμονικής λειτουργίας του οργανισμού. Στα περιστατικά με υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρηθούν διαταραχές στην έμμηνο ρήση αφού η απορυθμισμένη παραγωγή ορμονών δεν επιτρέπει τη σωστή ανάπτυξη των ωαρίων με αποτέλεσμα τον ακανόνιστο κύκλο.
 • Κατανάλωση αλκοόλ
  Μέσα από το συκώτι μεταβολίζονται οι ορμόνες που ευθύνονται για την αναπαραγωγική λειτουργία, οιστρογόνα – προγεστερόνη. Ο ρόλος που παίζει το συκώτι είναι πολύ σημαντικός αφού βοηθάει καθοριστικά στη σταθερότητα του κύκλου. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί σοβαρές βλάβες στο συκώτι που δεν  μπορεί να μεταβολίσει πια σωστά τις ορμόνες ώστε παρουσιάζονται προβλήματα στην ρύθμιση της έμμηνης ρήσης.

- Advertisement -