4 Μύθοι για τον έρπητα Γεννητικών Οργάνων

Άλλοι πανικοβάλλονται και μόνο στη σκέψη. Άλλοι πάλι αντιμετωπίζουν την κατάσταση πιο ψύχραιμα και ψάχνουν απαντήσεις. Σε όποια «πλευρά» και αν ανήκετε, αν τελικά τα συμπτώματα του έρπητα των γεννητικών οργάνων έχουν χτυπήσει την πόρτα σας, καλό είναι να ενημερωθείτε και να καταρρίψετε τους μύθους που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το όνομά του…

 • ΜΥΘΟΣ. Μπορεί να θεραπευθεί οριστικά
  Η αλήθεια είναι ότι ο ιός του έρπητα δεν αποβάλλεται ποτέ από τον οργανισμό, οπότε εάν μεταδοθεί, μένει στο σώμα μας για πάντα. Για την εξάλειψη όμως των συμπτωμάτων δίνεται φαρμακευτική αγωγή που σταματά τον πολλαπλασιασμό του ιού, με αποτέλεσμα να ελέγχεται και να αποτρέπεται η δημιουργία άλλων μολύνσεων. Είναι όμως απαραίτητο για την καλύτερη αντιμετώπιση του ιού, να ξεκινά η θεραπεία αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.
 • ΜΥΘΟΣ. Κολλάει μόνο με την επαφή
  Ο ιός μεταδίδεται με την επαφή, αλλά όχι μόνο τη σεξουαλική. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις βέβαια, μπορεί να μεταδοθεί σε μέρη που ευνοείται η ανάπτυξη του, δηλαδή εκεί που έχει ζέστη και υγρασία. Οπότε υπάρχουν πιθανότητες να μεταδοθεί και μέσω της απλής δερματικής επαφής. 
Εννοείται πως όταν έχουμε μολυνθεί και βλέπουμε τα πρώτα συμπτώματα, θα πρέπει να απέχουμε από τη σεξουαλική επαφή ώστε να μην μολύνουμε τον σύντροφό μας, αλλά και να αποφύγουμε τις επαναμολύνσεις.
 • ΜΥΘΟΣ. Ο έρπης των χειλιών δεν έχει σχέση με τον έρπητα των γεννητικών οργάνων
  Πρόκειται για σχεδόν το ίδιο ιό, αλλά με διαφορές στα συμπτώματα και στον τρόπο μετάδοσης. Ο ιός του απλού έρπητα προκαλεί εξάνθημα στα χείλη και στο πρόσωπο και η συνολική διάρκεια του εξανθήματος κρατάει περίπου 10 μέρες, με υποτροπές εάν ο οργανισμός μας είναι λίγο ταλαιπωρημένος. Ο επιχείλιος έρπης είναι εξαιρετικά μεταδοτικός σε όλη την διάρκεια της μόλυνσης και μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλες περιοχές μέσω των χεριών. 
Ενώ ο ιός του έρπητα των γεννητικών οργάνων είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος και το εξάνθημα εμφανίζεται στα γεννητικά όργανα. Οι γυναίκες μολύνονται συχνότερα από τους άντρες, ενώ υπάρχει περίπτωση μετάδοσης και μέσω πετσέτας ή κοινόχρηστης τουαλέτας.
 • ΜΥΘΟΣ. Πρόκειται για μία επικίνδυνη πάθηση
  Η αλήθεια είναι ότι στους ανθρώπους με καλό ανοσοποιητικό σύστημα ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια ενοχλητική μόλυνση, αλλά πολύ σπάνια μπορεί να είναι απειλητική για την ζωή μας. Ο πιο καλός τρόπος για να αποφύγουμε τον έρπητα στα γεννητικά όργανα είναι η χρησιμοποίηση προφυλακτικού.

 Αν διαγνωστείτε λοιπόν με έρπητα των γεννητικών οργάνων μην απογοητεύεστε γιατί μπορείτε να έχετε μια καλή σεξουαλική ζωή με κάποια προσοχή, καθώς θα πρέπει να φροντίζετε τη συνολική σας υγεία, ώστε να έχετε ένα δυνατό ανοσοποιητικό, καθώς ο ιός επανέρχεται με τα συμπτώματά του σε περιπτώσεις άγχους, στρες και σωματικής κούρασης.

- Advertisement -