4 Βασικές ερωτήσεις για τα ωάρια

Όλες οι γυναίκες έχουν γεννητικά κύτταρα του θηλυκού οργανισμού ή αλλιώς ωάρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την τεκνοποίηση. Δεν γνωρίζουν όμως πολλά για αυτά κι έτσι πολλές βασικές απορίες δημιουργούνται όπως:  Πώς δημιουργούνται, πόσα έχει μία γυναίκα και πότε σταματούν να παράγονται…

 • Πώς δημιουργούνται τα ωάρια;

  Το ωάριο βρίσκεται στην ωοθήκη της γυναίκας. Κάθε γυναίκα γεννιέται με περίπου ένα εκατομμύριο ανώριμα ωάρια, τα οποία θα έχει σε όλη της τη ζωή. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ζωής, 400 από αυτά θα ωριμάσουν και θα μπορούν να γονιμοποιηθούν εάν συναντήσουν το σπερματοζωάριο σε κατάλληλες συνθήκες. Όταν φθάσει η γυναίκα στην εφηβεία, θα έχουν μείνει περίπου 400.000, τα οποία θα αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά μέχρι την εμμηνόπαυση.
 • Πώς μειώνονται;

  Το πώς μειώνονται εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας σοβαρός λόγος που επηρεάζει τη μείωση των αριθμών των ωαρίων σύμφωνα με έρευνες, είναι τα γονίδια της γυναίκας. Ακόμα, κάποιες παθήσεις που μπορεί να υπάρχουν στις ωοθήκες ή διάφορες συνέπειες από επεμβάσεις, μπορεί επίσης να είναι η αιτία της μείωσης των ωαρίων.
 • Πόσα ωάρια μου μένουν; Προλαβαίνω να μείνω έγκυος;

  Η γυναίκα σήμερα αργεί να μπει στη διαδικασία της τεκνοποίησης, λόγω κοινωνικών συνθηκών (καριέρα- οικονομικά κλπ) με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί τα ωάρια της και να μην γνωρίζει πόσα ωάρια έχει και σε ποια κατάσταση είναι. Τώρα όμως, υπάρχουν μέθοδοι όπου οι γυναικολόγοι μπορούν να υπολογίσουν τον αριθμό των ωαρίων που έχει μια γυναίκα την εποχή που θέλει να τεκνοποιήσει, με αποτέλεσμα να ξέρει τι πιθανότητες γονιμότητας έχει.
  Αυτές οι μέθοδοι βοηθάνε όχι μόνο στο να δει ο γιατρός πόσα ωάρια υπάρχουν στις ωοθήκες, αλλά και να γνωρίζει στην περίπτωση τεχνητής γονιμοποίησης, σε ποια κατάσταση είναι οι ωοθήκες της γυναίκας και να κάνει το σωστό προγραμματισμό παροχής φαρμάκων.
 • Τι γίνεται όταν τελειώσουν τα ωάρια;

  Όπως είπαμε, μια γυναίκα γεννιέται με έναν ορισμένο αριθμό ειδικών κυττάρων στις ωοθήκες της που καθώς μεγαλώνει, μετατρέπονται σε ωάρια. Επίσης, οι ωοθήκες παράγουν ορμόνες που ρυθμίζουν τον κύκλο της περιόδου. Όταν οι ωοθήκες σταματήσουν να παράγουν ένα ωάριο τον μήνα, προκαλείται η εμμηνόπαυση και η περίοδος σταματά. Τότε η γυναίκα περνάει από την αναπαραγωγική της ηλικία στη μη αναπαραγωγική περίοδο. Αυτό συμβαίνει γύρω στα 50 χρόνια της. Σε μερικές γυναίκες βέβαια, αυτή η διαδικασία ξεκινάει πολύ νωρίτερα και η εμμηνόπαυση έρχεται πρόωρα, ενώ τα ποσοστά λένε ότι μία στις 100 γυναίκες έχει εκδηλώσει πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

Αν λοιπόν θέλετε να ξέρετε πως λειτουργούν οι ωοθήκες σας δεν έχετε παρά να πάτε στον γυναικολόγο σας, ο οποίος κάνοντας ορισμένες εξετάσεις θα διαπιστώσει αν τα επίπεδα των ορμονών σας είναι φυσιολογικά και οι ωοθήκες σας βρίσκονται σε κινητικότητα.

- Advertisement -