3 τρόποι να καταλάβετε πόσο γόνιμες είστε

Ώρα για απαντήσεις…

Για ένα μεγάλο μέρος της σεξουαλικής μας ζωής προσπαθούμε να αποφύγουμε κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Τι γίνεται όμως μετά; Όταν η εγκυμοσύνη από ανεπιθύμητη…  γίνεται στόχος ζωής;

Σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο ότι θα μείνουμε έγκυος με το που θα διακόψουμε τη μέθοδο αντισύλληψης που εφαρμόζουμε. Και τότε αρχίζει το άγχος της υπογονιμότητας.
Υπάρχουν ωστόσο τρεις δείκτες βάσει των οποίων μπορείτε να συμπεράνετε πόσο γόνιμες είστε χωρίς εξετάσεις και γιατρούς. Φυσικά τα παρακάτω ισχύουν σε περίπτωση που δεν συντρέχει κάποια δυσλειτουργία ή ιδιαιτερότητα και σε κάθε περίπτωση τον τελικό λόγο τον έχει ο γιατρός σας.

  • Ο μηνιαίος κύκλος της περιόδου
    Αν ο κύκλος σας είναι σταθερός, χωρίς αυτό να είναι αποτέλεσμα λήψης αντισυλληπτικών, είναι μια πολύ καλή ένδειξη γονιμότητας. Αν πάλι κυμαίνεται μεταξύ 24 και 35 ημερών ή ακόμη χειρότερα αν είναι εντελώς άστατος, είναι πιο ανησυχητικά τα πράγματα.
  • Η ηλικία
    Όσες εξαιρέσεις στον κανόνα κι αν υπάρξουν και όσο κι αν εξελίσσεται η επιστήμη, δίνοντας στις γυναίκες με προχωρημένη ηλικία τη δυνατότητα να γίνουν μητέρες, ωστόσο η ηλικία αποτελεί έναν πολύ βασικό δείκτη γονιμότητας. Όσο πιο νέα είναι λοιπόν μια γυναίκα, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να μείνει έγκυος. Συγκεκριμένα μέχρι τα 35 έχει όλες τις πιθανότητες με το μέρος της, μέχρι τα 39 εξακολουθεί να έχει ευκαιρίες γονιμότητας, ενώ μετά τα 40 αυτές μειώνονται αισθητά.
  • Οι συνήθειες
    Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά έχει μεγάλη βάση αλήθειας: όσο πιο υγιεινό βίο διάγετε, τόσο πιο γόνιμη θα παραμένετε. Ο καφές, το τσιγάρο και η κακή διατροφή σας απομακρύνουν από το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης. Αντίθετα η συστηματική άσκηση και ιδιαίτερα η αερόβια, καθώς και η ισορροπημένη διατροφή βοηθούν σημαντικά. Μεγάλο ρόλο παίζει και η ψυχολογία βέβαια. Το στρες και η κακή διάθεση είναι ανασταλτικοί παράγοντες.

- Advertisement -