3 ερωτήσεις για το σεξ στην εφηβεία

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που θέτουν οι έφηβοι στον εαυτό τους ή στον γιατρό τους είναι το ποια θεωρείται η κατάλληλη ηλικία για την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Μάλιστα, οι γονείς, τις περισσότερες φορές από άγνοια ή από ενδιαφέρον παροτρύνουν τα παιδιά τους να αργήσουν όσο μπορούν να ξεκινήσουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Ας δούμε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις, των γονιών για το σεξ στην εφηβεία.

  • Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;
    Η πρώτη σεξουαλική επαφή είναι από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή μίας γυναίκας. Η εφηβεία χωρίζεται σε τρεις περιόδους την πρώιμη 10-13 έτη, τη μέση 14-17 έτη και την όψιμη 17. Συνήθως, η πρώτη σεξουαλική επαφή γίνεται κατά την μέση ή την όψιμη, ανάλογα φυσικά με την εκάστοτε έφηβη. Σε κάθε περίπτωση, από το να φοβίσετε ή να καταπιέσετε την κόρη σας, είναι προτιμότερο να συζητήσετε μαζί της για την τεράστια σημασία της αντισύλληψης, τόσο για την αποτροπή του ενδεχόμενου της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, όσο και για τη μετάδοση των ΣΜΝ.
  • Η κόρη μου που είναι ακόμη έφηβη βγαίνει με ένα πολύ μεγαλύτερο αγόρι

    Τα κορίτσια τείνουν να ωριμάζουν πολύ πιο γρήγορα από τα αγόρια και είναι φυσικό να αναζητούν την επιβεβαίωση και τη συντροφιά μεγαλύτερων αγοριών, που τους φαίνονται πιο ώριμα. Οι φόβοι σας λοιπόν ότι ένας μεγαλύτερος σύντροφος θα πιέσει την κόρη σας για μία σεξουαλική επαφή, είναι δικαιολογημένοι. Και πάλι όμως, η σχέση που θα αναπτύξετε με την κόρη σας είναι πολύ σημαντική. Θα πρέπει να συζητήσετε μαζί της και να της δώσετε να καταλάβει ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει τίποτα που δεν της αρέσει ή που δεν είναι σίγουρη για αυτό. Να μην επιτρέψει σε καμία περίπτωση σε κανένα σύντροφό της, να την πιέσει να κάνει κάτι που η ίδια δεν θέλει ή δεν νιώθει άνετα.
  • Η κόρη μου που είναι ακόμα έφηβη έμεινε έγκυος. Τι να κάνω;
    Η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και το πώς θα αντιμετωπισθεί, είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί με τον γυναικολόγο σας. Αν επιλέξετε την λύση της άμβλωσης, που σε αυτή την ηλικία είναι η συχνότερη, μπορεί να δημιουργηθούν ψυχολογικά προβλήματα στο κορίτσι, αλλά και ενοχικό σύνδρομο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ευχαριστηθεί τη σεξουαλική επαφή στο μέλλον. Οπότε η ψυχολογική υποστήριξη από εσάς ή ακόμα και από κάποιον ειδικό, είναι απαραίτητες, ώστε να μην αισθανθεί η έφηβη ότι με αυτό το «λάθος» θα την καταδιώκει για πάντα.

Σε κάθε περίπτωση, εντοπίζουμε την ανάγκη καλής επικοινωνίας της μητέρας με την έφηβη. Τα περισσότερα θέματα που μπορεί να προκύψουν αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιτυχία, όταν υπάρχει σωστή και έγκαιρη ενημέρωση. Είναι πολύ προτιμότερο λοιπόν να μάθετε εσείς έγκαιρα την αλήθεια και να ενημερωθεί η κόρη σας από εσάς, παρά να καταφύγει στις φίλες της για πληροφορίες που ίσως οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

- Advertisement -