Προετοιμάσου για την περίοδο
Πώς αλλάζει το σώμα σου
Τα περισσότερα κορίτσια περιμένουν να μεγαλώσουν για να δουν το σώμα τους να αναπτύσσεται και να αποκτά την εμφάνιση που χαρακτηρίζει το φύλλο τους. Παρόλες τις φαντασιώσεις σπάνια εστιάζουν στις αλλαγές που θα γίνουν εσωτερικά στον οργανισμό τους και πρακτικά στην καθημερινή τους ζωή.
- Πότε θα έρθει η πρώτη περίοδος;
Η έμμηνος ρήση δεν ξεκινάει για όλα τα κορίτσια στην ίδια ηλικία. Αυτό καθορίζεται και από κληρονομικούς παράγοντες αλλά κυρίως από τις ορμονικές μεταβολές που πραγματοποιεί κάθε σώμα. Κατά μέσο όρο η περίοδος έρχεται στις ηλικίες από 9 έως 16 ετών. Το σώμα σου δίνει σταδιακά μήνυμα πως ετοιμάζεται. Θα δεις τριχοφυΐα στις μασχάλες και τη γεννητική περιοχή και το στήθος θα αρχίσει να φουσκώνει. Μετά από ένα διάστημα που μπορεί να κρατήσει και 1-2 χρόνια παρουσιάζεται η πρώτη περίοδος. Το σύνηθες είναι στην αρχή να μην έχεις σταθερό κύκλο, το σώμα θα βρει την ισορροπία του σταδιακά σε 2 – 3 χρόνια. - Ποια είναι η λειτουργία που εκτελεί το σώμα σου;
Η υπόφυση είναι ο αδένας που ενεργοποιεί τη διαδικασία. Βρίσκεται στον εγκέφαλο και εκκρίνει ορμόνες που ενεργοποιούν τις ωοθήκες, οι ωοθήκες κατόπιν παράγουν ορμόνες που οδηγούν στην ωορρηξίαΑν δεν υπάρξει γονιμοποίηση οι παραγωγή ορμονών σταματά και ξεκινά η περίοδος μαζί με την αποβολή του ενδομητρίου. Η έμμηνος ρήση επαναλαμβάνεται με κύκλο 26 – 30 ημερών εφόσον το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, δηλαδή δεν έχουμε εγκυμοσύνη. Τα πρώτα χρόνια της περιόδου εφόσον υπάρχει σεξουαλική δραστηριότητα πρέπει να είσαι προσεκτική και να παίρνεις αντισυλληπτικά μέτρα γιατί το σώμα δεν είναι ώριμο για να γεννήσει.
- Ποιες διαδικασίες υγιεινής θα ακολουθείς;
Ο καθαρισμός της γεννητικής περιοχής τις ημέρες τις περιόδου πρέπει να γίνεται σχολαστικά γιατί υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων. Όταν δεν είσαι σπίτι πρέπει να έχεις μαζί σου σερβιέτες , κάπου που θα τις διατηρείς καθαρές και να τις αλλάζεις κάθε λίγες ώρες (έτσι θα αποφύγεις και να λερώσεις τα ρούχα σου). Όταν αλλάζεις στο σπίτι να πλένεσαι με ήπια σαπούνια που δε θα επηρεάσουν το PH της περιοχής. Διάλεξε βαμβακερά εσώρουχα φαρδιά στο πλάι γιατί κάθονται πιο σταθερά στο σώμα. Αν νιώσεις πρωτόγνωρα συμπτώματα όπως φαγούρα, τσούξιμο μίλα με το γιατρό σου. - Πώς θα υποστηρίξεις τον οργανισμό σου;
Μπορεί να νιώθεις αμήχανα να το μοιραστείς με τις φίλες σου αμέσως. Η μητέρα σου όμως θα σε βοηθήσει και θα σε υποστηρίξει ψυχολογικά μέχρι να εξοικειωθείς με την μετάβαση από την παιδική στην γυναικεία σου φύση. Ενημέρωσε το γιατρό σου και κανόνισε να σε δει για περισσότερες συμβουλές.
Αυτός μπορεί να σου προτείνει εξετάσεις αίματος για να βεβαιωθεί πως τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα σου είναι φυσιολογικά. Η αίσθηση αδυναμίας κατά την περίοδο μπορεί να δηλώνει πως κάποιες ουσίες λείπουν από τον οργανισμό σου. Ειδικά τις μέρες που αθλείσαι πρέπει να τρως καλά και να πίνεις πολύ νερό μην ξεχνάς τις σαλάτες και τα φρούτα.
Γενικά η διαταραγμένη διατροφή και οι δίαιτες καταπονούν το σώμα σου που σε αυτά τα μεταβατικά χρόνια θέλει βοήθεια για να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να παραμένει υγιές.