Περιμένοντας τα δίδυμα

Δείτε όσα πρέπει να ξέρετε για την περίοδο της εγκυμοσύνης με δίδυμα, προετοιμαστείτε και απολαύστε ήρεμη μερικές από τις ωραιότερες στιγμές της ζωής σας.

Η είδηση ότι η εγκυμοσύνη σας θα φέρει στον κόσμο δίδυμα μπορεί να σας ξαφνιάσει. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δε θα πρέπει να περιμένετε σημαντικές διαφορές αν κυοφορείτε δύο κι όχι ένα μωράκια.

  • Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα από αυτά της μονής κύησης. Οι ναυτίες και οι εμετοί είναι πιο συχνοί.
  • Όσο τα μωρά σας μεγαλώνουν πιθανό να κουράζεστε περισσότερο. Ενδέχεται να βάλετε περισσότερο βάρος και αυτό να σας καταβάλλει. Για να κερδίσετε ενέργεια και να φροντίσετε το βάρος σας, ακολουθήστε μία διατροφή που θα ορίσει ο γιατρός σας.
  • Ανακαλύψτε όσα περισσότερα μπορείτε για την προγεννητική φροντίδα με πιο τακτικούς ελέγχους απ’ ό, τι αν κυοφορούσατε ένα μωρό. Αυτό γίνεται για να παρακολουθήσετε καλύτερα την ανάπτυξη των εμβρύων.
  • Δεν είναι σπάνιο τα δίδυμα να γεννηθούν λίγο νωρίτερα. Σε πολλές περιπτώσεις ο τοκετός διαρκεί 36 εβδομάδες. Συχνά οι γιατροί επιλέγουν να ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη λίγες εβδομάδες νωρίτερα για λόγους πρόληψης.
  • Λάβετε υπόψη σας ότι η πλειοψηφία των μαμάδων που περιμένουν δίδυμα γεννούν υγιή μωρά και οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Η καισαρική  είναι πιο συχνή στα δίδυμα, αλλά πολλές γυναίκες εξακολουθούν να γεννούν φυσικά.
  • Οι μητέρες των διδύμων είναι πιο πιθανό να αισθάνονται άγχος ή κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση. Αυτό οφείλεται στα επίπεδα των ορμονών που αυξάνονται πολύ περισσότερο σε σχέση με της μονής κύησης.
  • Ο γιατρός σας θα πρέπει να είναι κοντά σας καθ όλη τη διάρκεια της κύησης και εσείς πρέπει να να τον ενημερώνεται αναλυτικά για τα συμπτώματά σας. Σε κάποιες δίδυμες κυήσεις ο κίνδυνος επιπλοκής είναι αυξημένος και οι ειδικές εξετάσεις για την εξέλιξη της δικής σας υγείας απαραίτητες.

- Advertisement -