Οι 3 Μύθοι για τον πρόωρο τοκετό


Πόσες φορές δεν έχει σκεφτεί η μέλλουσα μητέρα τι μπορεί να γίνει στην περίπτωση ενός πρόωρου τοκετού; Ακριβώς επειδή το θέμα φαντάζει ιδιαίτερα τρομακτικό, δεν είναι λίγοι οι Μύθοι που έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτό. Ώρα λοιπόν να δούμε τις αλήθειες…

  • Μύθος: Το παιδί θα έχει σίγουρα πρόβλημα.
    Καταρχάς η πραγματικότητα έχει να κάνει με το πόσο πρόωρα γεννήθηκε ένα παιδί. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν με βάρος κάτω από ένα κιλό και κατάφεραν με ειδική φροντίδα να μεγαλώσουν, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Από την άλλη, παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα υπάρχει ενδεχόμενο αργότερα στη ζωή τους να εμφανίσουν κάποια προβλήματα υγείας σε σχέση με τους συνομήλικούς τους, που γεννήθηκαν στην  ώρα τους.Παρατηρώντας κάποια στατιστικά στοιχεία, βλέπουμε ότι ένα ποσοστό από τα πρόωρα γεννημένα παιδιά είχαν διάφορα λειτουργικά προβλήματα. Κάποια είχαν ακόμα και συναισθηματικές δυσκολίες και η επικοινωνία τους με τα άλλα παιδιά δεν ήταν εύκολη, γεγονός που αποδίδεται σε μη επαρκή ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος.
    Από την άλλη πλευρά όμως, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Οι χιλιάδες περιπτώσεις υγιέστατων παιδιών που γεννήθηκαν πρόωρα, αποδεικνύουν ότι είναι Μύθος ότι το πρόωρο παιδί θα έχει σίγουρα κάποιο πρόβλημα.
  • Μύθος: Αν έχω έναν πρόωρο τοκετό, τότε θα συμβεί και στον δεύτερο.
    Ένας πρώτος πρόωρος τοκετός υποδηλώνει ένα αυξημένο ρίσκο πρόωρου δεύτερου τοκετού, σε συνάρτηση πάντα με άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία της γυναίκας, το ιατρικό ιστορικό της κ.α. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απόλυτο, καθώς υπάρχουν εξίσου πολλές πιθανότητες το δεύτερο μωρό να γεννηθεί κανονικά. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει φυσικά να δώσει ο γιατρός σας, στους λόγους που οδήγησαν σε πρόωρο τοκετό την πρώτη φορά, ώστε να αποτραπεί το ίδιο φαινόμενο στον βαθμό που είναι εφικτό.
  • Μύθος: Πρόκειται για τυχαίο γεγονός.
    Ο πρόωρος τοκετός δεν φαίνεται να συνδέεται άμεσα με κληρονομικούς λόγους. Αν δεν έχει προκληθεί από κάποιο τροχαίο, από πτώση ή έντονο στρες της μητέρας, μπορεί ο πρόωρος τοκετός να έχει προκληθεί από δεκάδες λόγους, που ίσως ακόμα η επιστήμη να μην μπορεί να αναλύσει. Σε κάθε περίπτωση όμως, μεγαλύτερο ρόλο στις πιθανότητες πρόωρου τοκετού παίζει η ηλικία και το ιστορικό της γυναίκας, παρά η τύχη.

Το θέμα του πρόωρου τοκετού είναι περίπλοκο και απασχολεί πολύ σοβαρά τους γυναικολόγους, επειδή υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ένα μωρό να γεννηθεί νωρίτερα από το κανονικό. Η καλή συνεργασία της εγκύου με τον γιατρό της, καθώς και η στενή παρακολούθηση σε περιπτώσεις κυήσεων υψηλού κινδύνου, αποτελούν συνήθως εγγύηση μείωσης της πιθανότητας πρόωρου τοκετού.

- Advertisement -