Ηλεκτρονικό τσιγάρο και εγκυμοσύνη

Πολλές γυναίκες συνήθως παίρνουν την απόφαση να απαλλαγούν από την κακή συνήθεια του καπνίσματος.....

Πολλές γυναίκες συνήθως παίρνουν την απόφαση να απαλλαγούν από την κακή συνήθεια του καπνίσματος, όταν μαθαίνουν ότι είναι έγκυες. Υπάρχουν όμως και γυναίκες οι οποίες ίσως αδυνατούν να το κόψουν, ακόμα και σε αυτή την πιο γλυκιά περίοδο της ζωής τους.

Είναι γεγονός ότι οι καπνίστριες, εκθέτουν για 9 μήνες το παιδί τους σε περίπου 3.500 χημικές ουσίες που περιέχει ο καπνός των τσιγάρων και έτσι θεωρούν ως ασφαλέστερη λύση το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Τι ισχύει όμως;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να μοιάζει με το κανονικό τσιγάρο όμως δεν είναι. Αποτελείται από την μπαταρία, τον ατμοποιητή και το φίλτρο μέσα στο οποίο βρίσκεται η νικοτίνη και το υγρό, το οποίο ο ατμοποιητής του ηλεκτρονικού τσιγάρου, εξατμίζει για να παραχθεί ο καπνός. Έτσι, μπορεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο να μην περιέχει πίσσα και να μην παράγει καύση όπως το κοινό τσιγάρο, όμως περιέχει νικοτίνη, η οποία προκαλεί σπασμό των αρτηριών του πλακούντα και αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνει την παροχή οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών που είναι άκρως απαραίτητες για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Επιπλέον παρόλο που υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες παράγουν ηλεκτρονικά τσιγάρα τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χωρίς κάποια γεύση ή περιεκτικότητα νικοτίνης στο φίλτρο, όλοι όσοι ασχολούνται με την πώληση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από εγκύους ή θηλάζουσες.

Άρα, το εάν θα καπνίζει κανονικό ή ηλεκτρονικό τσιγάρο μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, προφανώς και είναι θέμα προσωπικής της επιλογής. Θα πρέπει όμως να γνωρίζει τις συνέπειες που υπάρχουν τόσο για τη δική της υγεία, όσο και του εμβρύου, για να πάρει την κατάλληλη απόφαση. Οι ειδικοί προτείνουν τη διακοπή του καπνίσματος γενικά, λόγω των πολλαπλών ωφελειών που θα προκύψουν για τον οργανισμό.

Άρα, μπορείτε να δείτε την εγκυμοσύνη σας σαν μία αφορμή, για να βελτιώσετε τη δική σας υγεία, αλλά και του παιδιού σας.

- Advertisement -