Ερεθισμός και πρήξιμο στη γεννητική περιοχή

Το πρήξιμο στη γεννητική περιοχή, αν παρουσιαστεί κάποια στιγμή στη ζωή μας, πρέπει να μας προβληματίσει και να μας στείλει κατ’ ευθείαν στον γυναικολόγο μας, προκειμένου να μάθουμε τι ακριβώς σημαίνει και πώς αντιμετωπίζεται…

  • Που οφείλεται το πρήξιμο; 

    Ένας λόγος από τον οποίο μπορεί να προέρχεται το πρήξιμο στη γεννητική περιοχή μπορεί να είναι τα Κονδυλώματα. Πρόκειται για ένα αρκετά συνηθισμένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ενώ η εξέταση για να διαγνωστεί η νόσος είναι απλή και γίνεται με γυμνό μάτι από τον γυναικολόγο. 
Εάν τελικά διαγνωστούμε με κονδυλώματα, θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε τη φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο γυναικολόγος μας, ενώ η χρήση προφυλακτικού κατά την ερωτική επαφή είναι απαραίτητη, καθώς αφενός υπάρχει κίνδυνος υποτροπής, αφετέρου δεν πρέπει να μεταδώσουμε το νόσημα στον σύντροφό μας. Πρέπει λοιπόν να προσέχουμε, τουλάχιστον για 3 μήνες μετά τη θεραπεία που πραγματοποιούμε και να ενημερώνουμε διαρκώς τον γυναικολόγο μας εάν έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα.

Ένας άλλος λόγος που προκαλεί πρήξιμο στη γεννητική περιοχή, μπορεί να είναι οι Τριχομονάδες οι οποίες είναι παράσιτα που αναπτύσσονται σε υγρές περιοχές, γι αυτό πολλές φορές βρίσκουν έδαφος στον υγρό κόλπο της γυναίκας και αναπτύσσονται.  Μεταδίδονται και αυτές με την ερωτική επαφή, αλλά μπορούν να μεταδοθούν και από βρεγμένες πετσέτες ή όταν στεγνώνει το μαγιό επάνω μας το καλοκαίρι. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι όπως είπαμε πρήξιμο στην περιοχή ή πόνος κατά την ερωτική επαφή, φαγούρα, αλλαγή στην υφή και την οσμή των κολπικών υγρών κ.α. Ο γιατρός σας βέβαια, που οπωσδήποτε πρέπει να συμβουλευτείτε, θα σας πει τι πρέπει να κάνετε. Οι Τριχομονάδες εύκολα θεραπεύονται, αλλά μπορεί να επανέλθουν,  γι’ αυτό χρειάζεται προφύλαξη στην ερωτική επαφή, καθώς και ιδιαίτερη προσοχή στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Πρήξιμο στη γεννητική περιοχή, μπορεί επίσης να υποδηλώνει κάποια ενεργή μυκητίαση κόλπου, έναν τραυματισμό κατά τη σεξουαλική επαφή ή ακόμα και προεμμηνορυσιακό σύνδρομο δηλαδή πρήξιμο και πόνο στη γεννητική περιοχή πριν την περίοδο.
Το πιο σημαντικό είναι, να «ακούτε» το σώμα σας και να παρατηρείτε τα συμπτώματα. Το πρήξιμο στη γεννητική περιοχή μπορεί να είναι εντελώς ασήμαντο, μέχρι αρκετά σημαντικό. Για αυτό εάν δείτε ότι επιμένει ή επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δεν θα πρέπει να αμελήσετε μία επίσκεψη στον γυναικολόγο σας.

- Advertisement -