Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη τις πιο πολλές φορές εξελίσσεται, χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο γυναικολόγος μας βέβαια που παρακολουθεί την εξέλιξη της όλης πορείας έχει τη δυνατότητα να διαγνώσει τα προβλήματα ή ως ένα βαθμό να βασιστεί σε κάποια δεδομένα, για να προβλέψει τις επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν.
Πρέπει όμως να ξέρουμε κι εμείς ποια είναι τα επικίνδυνα σημάδια που μπορεί να παρουσιάσει η πορεία της και να γνωρίζουμε τους διάφορους κινδύνους, ώστε να ενημερώνουμε έγκαιρα το γιατρό μας, εάν παρουσιαστούν κάποια συμπτώματα που χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.
- Προεκλαμψία
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, η λεγόμενη Προεκλαμψία, η οποία ανεβάζει την πίεση στην έγκυο και μπορεί να δημιουργήσει αναπτυξιακά προβλήματα στο έμβρυο. Έτσι, αν αντιληφθούμε πως η αρτηριακή μας πίεση ξαφνικά ανέβηκε, πρέπει να ενημερώσουμε άμεσα το γυναικολόγο μας. Κάποια ακόμα συμπτώματα της προεκλαμψίας είναι το πρήξιμο στο πρόσωπο, στα χέρια και στα πόδια. Επίσης ο γιατρός θα διαπιστώσει αν μια ξαφνική αύξηση του βάρους είναι πρόβλημα προεκλαμψίας, ενώ μεγαλύτερες πιθανότητες να την εμφανίσουν έχουν οι έγκυες κάτω των 20 ετών και άνω των 40 ετών.
- Διαβήτης
Άλλη περίπτωση που πρέπει να προσέξουμε είναι ο διαβήτης της εγκυμοσύνης. Αν παρατηρήσουμε δηλαδή ότι διψάμε περισσότερο από το συνηθισμένο ή έχουμε συμπτώματα συχνοουρίας, μπορεί αυτό να μας βάλει σε κάποια υποψία, αλλά ανεξάρτητα από τα συμπτώματα που μπορεί άλλωστε να τα έχουν οι πιο πολλές εγκυμονούσες πρέπει εμείς να ελέγχουμε τα επίπεδα της γλυκόζης στον οργανισμό μας, για να είμαστε σίγουρες ότι τα πράγματα πάνε καλά. Οι γυναίκες που εμφανίζουν διαβήτη κύησης, αυτομάτως θεωρείται ότι έχουν μία εγκυμοσύνη “υψηλού κινδύνου”, ενώ υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες προώρου τοκετού. - Πρόωρος τοκετός
Ο κίνδυνος ενός πρόωρου τοκετού είναι ένα από τα ενδεχόμενα, που πρέπει να έχουμε κατά νου. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν νιώσετε κάτι από τα παρακάτω και είστε περίπου στον 7 μήνα. Αν έχετε δηλαδή αυξημένα κολπικά υγρά, αιμορραγία ή πόνους στη μέση, που προηγουμένως δεν τους είχατε και κυρίως αν έχετε συσπάσεις. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σαφώς όλα αυτά να μην σημαίνουν τίποτα το επικίνδυνο και να είναι απλώς τυχαία γεγονότα που οφείλονται σε κάποια κολπίτιδα, σε σωματικό πιάσιμο κ.α. Ο γυναικολόγος μας όμως, πρέπει να είναι ενημερωμένος, ώστε να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. - Αποβολή
Δυστυχώς είναι και η αποβολή μία επιπλοκή που μπορεί να συμβεί. Η πρώτη ένδειξη είναι κάποια κολπική αιμορραγία, την οποία πρέπει άμεσα να αναφέρουμε στο γιατρό μας. Φυσικά, δεν σημαίνει ότι λίγο αίμα που είδαμε, ειδικά αν αυτό συμβεί το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, είναι και αποβολή, αλλά παρόλα αυτά ο γιατρός πρέπει να το ξέρει.
Ανακεφαλαιώνοντας, θα λέγαμε ότι η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στην οποία είναι πιθανόν να συμβούν διάφορες επιπλοκές. Η κάθε περίπτωση βέβαια είναι διαφορετική και γι’ αυτό η συχνή επίσκεψη στο γιατρό μας είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να γίνονται οι εξετάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επιπλοκών, με γνώμονα την υγεία τη δική σας και του μωρού σας.