Δυσμηνόρροια – ο εφιάλτης της γυναίκας
Ταλαιπωρεί περίπου 1 στις 2 γυναίκες και εκφράζεται με έντονους πόνους, κράμπες, διάρροια, ναυτία, εμετό, συχνοουρία, πονοκέφαλο κ.α. Αν τα συμπτώματα που διαβάζετε εμφανίζονται κάθε μήνα, τότε έχετε δυσμηνόρροια.
Η περίοδος είναι συνδεδεμένη με πόνους και κακή διάθεση. Όταν ο πόνος όμως γίνεται υπερβολικός, τότε έχουμε δυσμηνόρροια και πρέπει να απευθυνθούμε στον γυναικολόγο μας.
- Τι είναι η δυσμηνόρροια;
Ταλαιπωρεί περίπου 1 στις 2 γυναίκες και εκφράζεται με έντονους πόνους, κράμπες, διάρροια, ναυτία, εμετό, συχνοουρία, πονοκέφαλο κ.α. Αν τα συμπτώματα που διαβάζετε εμφανίζονται κάθε μήνα, τότε έχετε δυσμηνόρροια. Υπάρχουν 2 είδη:
- 1. Πρωτοπαθής: Πρόκειται για τη δυσμηνόρροια που συνήθως εμφανίζεται σε έφηβες και νεαρές γυναίκες. Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται απαραίτητα κάθε μήνα, παρά μόνο όταν απελευθερώνεται το ωάριο. Τυπικά ο πόνος ξεκινά λίγες ώρες πριν από την έναρξη της περιόδου και εντοπίζεται στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς. Τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας μπορεί να εξαφανιστούν τελείως με την πάροδο των χρόνων, άλλοτε πάλι συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας ή παρουσιάζουν ύφεση μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού.
- 2. Δευτεροπαθής: Σε αυτή την περίπτωση ο πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου οφείλεται σε κάποια γυναικολογική πάθηση (ενδομητρίωση, ινομυώματα, φλεγμονές), ο οποίος είναι εντονότερος σε γυναίκες 20-30 ετών.
- Πώς αντιμετωπίζεται;
Δυστυχώς η υπομονή είναι το μόνο όπλο που θα σας χρειαστείτε για να την αντιμετωπίσετε. Από εκεί και πέρα υπάρχουν μερικές ακόμα συμβουλές:
- Ξαπλώστε σε εμβρυϊκή θέση
- Κάντε ζεστό μπάνιο για να χαλαρώσει το μυϊκό σας σύστημα
- Τοποθετήστε ζεστά επιθέματα χαμηλά στην κοιλιά σας
- Βάλτε στη ζωή σας την ήπια άσκηση, καθώς έτσι αυξάνονται οι ενδορφίνες (το φυσικό παυσίπονο του οργανισμού μας)
- Ελαττώστε τον καφέ και κόψτε το κάπνισμα
- Κοιμηθείτε!
Μερικά Tips για τη δυσμηνόρροια:
- Αν ο πόνος είναι υποφερτός, καλό είναι να μην πάρετε παυσίπονα
- Αν πονάτε σε κάθε περίοδο υπερβολικά, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας για να σας δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
- Μην δοκιμάσετε να πάρετε το χάπι που παίρνει και η φίλη σας, καθώς εκείνη μπορεί να έχει διαφορετικού είδους δυσμηνόρροια από εσάς.
- Τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας επιδεινώνονται όταν έχετε πίεση και άγχος. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε!