Διαβήτης Κύησης Πόσο επικίνδυνος είναι;
Πολλές γυναίκες κατά την διάρκεια της κύησης, εμφανίζουν διάφορα παθογόνα αίτια τα οποία προκαλούν τον Διαβήτη Κύησης. Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στην κύηση και πόσο κινδυνεύετε εσείς και το μωρό σας;
-
Τι είναι Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης;Ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης είναι μια πάθηση που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν η μητέρα έχει υπερβολικά μεγάλα ποσοστά σακχάρου στο αίμα της. Ο διαβήτης αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει την ποσότητα του σακχάρου που υπάρχει στο αίμα μας. Αντιθέτως, εάν παράγεται περισσότερη ινσουλίνη, τότε τα επίπεδα σακχάρου είναι φυσιολογικά και η μητέρα δεν διατρέχει κίνδυνο.
-
Ποιες γυναίκες μπορεί να πάθουν Διαβήτη Κύησης;Ανάμεσα στις γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο για να παρουσιάσουν Διαβήτη Κύησης ανήκουν:1. Όσες είχαν προηγούμενη εγκυμοσύνη με Διαβήτη Κύησης2. Προηγούμενη παλίνδρομη κύησης σε οποιοδήποτε μήνα εγκυμοσύνης3. Προηγούμενες εγκυμοσύνες με υπέρβαρα παιδιά4. Τυχαία ανεύρεσης γλυκοζουρίας ή σάκχαρο νηστείας > 105mg/dl5. Υπερβολική αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης6. Οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη7. Μεγάλη ηλικία της υποψήφιας μητέρας ( > 35 ετών)8. Πολύτοκες ( > από 5 τοκετοί ) κ.α.
-
Ποια είναι τα Συμπτώματα του Διαβήτη Κύησης;Πιθανόν δεν θα το γνωρίζετε, εκτός αν το πρόβλημα διαγνωστεί στον προγεννητικό έλεγχο, διαφορετικά ο έλεγχος γίνεται κατά την 24η-26η εβδομάδα της κύησης. Εάν τα επίπεδα τιμών δεν είναι ίσα ή υψηλότερα από τις τιμές που προβλέπονται, τότε συνίσταται στην έγκυο να υποβληθεί στην εξέταση της Καμπύλης Σακχάρου, όπου και διαγιγνώσκεται ο Διαβήτης Κύησης.
-
Μερικές γυναίκες αισθάνονται:Συχνή ούρησηΥπερβολική δίψαΥπερβολική κούρασηΥπερβολική πείναΜεγάλη απώλεια βάρουςΝευρικότηταΘολή όραση
Πώς μπορώ να τον αντιμετωπίσω;Εφόσον η διάγνωση δείξει Διαβήτη Κύησης, ο τακτικός έλεγχος από τον ιατρό σας είναι απαραίτητος. Οι παράμετροι παρακολούθησης περιλαμβάνουν το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση, την γλυκόζη αίματος και ούρων, την γενική εξέταση ούρων και τον έλεγχο ανάπτυξης του εμβρύου. Σε μερικές περιπτώσεις με πολύ βαριάς μορφής διαβήτη κύησης, θα πρέπει να επισκέπτεστε διαβητολόγο ή ενδοκρινολόγο για να σας εξετάσει και να σας δώσει την κατάλληλη διατροφή και άσκηση, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστείτε ενέσεις ινσουλίνης.
-
Πως επηρεάζεται το μωρό και η μητέρα;Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης ευθύνεται για ένα σύνολο επιπλοκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την κύηση, τη μητέρα και το έμβρυο. Για αυτό και χαρακτηρίζει αυτόματα την κύηση ως κύηση υψηλού κινδύνου που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
-
Κίνδυνοι για το μωρό:•Κίνδυνος για παχύσαρκο μωρό ή μακροσωμία•Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τον τοκετό•Ελαφριά αύξηση κινδύνου θνησιγένειας•Υψηλότερος κίνδυνος για Διαβήτη τύπου 2
-
Κίνδυνοι για τη μητέρα•Κίνδυνος εμφάνισης υπέρτασης και προεκλαμψία•Επιβάλλεται η καισαρική τομή•Αυξημένος κίνδυνος για πρόωρο τοκετό•Υψηλότερος κίνδυνος για Διαβήτη τύπου 2
-
Τι θα πρέπει να κάνετε μετά τον τοκετό;Θα χρειαστεί να επαναλάβετε την Καμπύλη Σακχάρου περίπου έξι εβδομάδες αφότου το μωρό σας γεννηθεί και είναι πολύ πιθανό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας να έχουν ήδη επιστρέψει στα κανονικά. Θα πρέπει να είστε όμως σε εγρήγορση γιατί ενδεχομένως να αναπτύξετε ξανά διαβήτη στη ζωή σας, οπότε όσο πιο νωρίς τον αντιμετωπίσετε τόσο καλύτερα.
Η γνώμη του γυναικολόγου Dr. Νικόλαου Ναούμ«Μία εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου, που προκύπτει από διαβήτη κύησης, δικαίως ανησυχεί τη μέλλουσα μητέρα. Εάν όμως παρακολουθήσει τον διαβήτη και την ανάπτυξη του εμβρύου από την αρχή σε συνεργασία πάντα με τον γιατρό της, μπορεί να έχει έναν ομαλό τοκετό. Ο διαβήτης κύησης ενέχει κινδύνους, αλλά η ψυχραιμία, η καλή διατροφή, η ελαφριά άσκηση και ο τακτικός έλεγχος είναι σημαντικοί σύμμαχοι της εγκύου.»