Για όλα φταίει η εμμηνόπαυση;

Ποιά είναι τα συμπτώματα που αποδίδονται στην εμμηνόπαυση και πώς αντιμετωπίζονται;

Οι εναλλαγές στη διάθεση, η βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, και η δυσκολία στη συγκέντρωση είναι μερικά κοινά παράπονα των γυναικών στη μέση ηλικία. Ωστόσο, ενώ πολλά από αυτά τα συμπτώματα αποδίδονται στην εμμηνόπαυση,υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να σας επηρεάζουν.

  • Ορμόνες: Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, οι περισσότερες γυναίκες έχουν εξοικειωθεί με τον δικό τους ορμονικό ρυθμό, όπως έχει διαμορφωθεί. Όταν αυτός ο ρυθμός διαταράσσεται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ενδέχεται να οδηγήσει σε αλλαγές στη διάθεση.
  • Timing: Το timing της εμμηνόπαυσης  μπορεί να συμπίψει με μία πληθώρα αγωνιών της μέσης ηλικίας, όπως τα προβλήματα στις σχέσεις, ένα διαζύγιο ή μία χηρεία, τη φροντίδα νεαρών παιδιών ή την αντιπαράθεση με έφηβα παιδιά ή την επιστροφή των ενηλίκων στο σπίτι, τις έγνοιες για τη γήρανση των γονέων, καθώς και θέματα σταδιοδρομίας και εκπαίδευσης.
  • Η ηλικία: Το πέρασμα του χρόνου μπορεί να αποθαρρύνει μία γυναίκα καθώς γύρω μας επαινείται κυρίως η νεότητα. Οι γυναίκες μέσης ηλικίας γυναίκες συχνά βιώνουν αλλαγές στην αυτοεκτίμησή τους λόγω και της εικόνας του σώματός τους που αλλάζει. Συχνά αναζητούν να επαναπροσδιορίσουν το σκοπό της ζωής τους.

Υποστήριξε τον εαυτό σου με μικρές τεχνικές.

  • Το think positive δεν είναι τυχαία μια δημοφιλής έκφραση. Κάθε φορά που θα βρεθείς αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα προσπάθησε να κρατήσεις την ψυχραιμία σου, σκέψου πριν αντιδράσεις ή πάρεις μια απόφαση. Όταν είσαι εν θερμώ μπορεί να νιώσεις πως όλοι «συνωμοτούν» εις βάρος σου, δεν είναι έτσι και το ξέρεις. Πάντα ξανασκέψου την κατάσταση για να την αντιμετωπίσεις ήρεμα.
  • Μην εγκαταλείπεις τον εαυτό σου. Επειδή μεγαλώνεις δε σημαίνει πως θα σταματήσεις να έχεις ενδιαφέροντα, να κάνεις νέες γνωριμίες να μαθαίνεις καινούργια πράγματα. Πάντα να δίνεις προτεραιότητα σε σένα, μην χάνεις χρόνο προσπαθώντας να τα προλάβεις όλα, δε γίνεται. Αντίθετα συνέχισε το αγαπημένο σου σπορ, βλέπε τις φίλες σου συχνά και οργάνωνε δραστηριότητες που θα σου δώσουν νέα ερεθίσματα. Έτσι θα ενισχύσεις την καλή σου διάθεση και την αυτοεκτίμησή σου.

- Advertisement -