Γιατί καθυστερεί η περίοδος μου;
Μία κλασική ερώτηση, που απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών.
Μία κλασική ερώτηση, που απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών. Σε περίπτωση που ο γιατρός σας έχει αποκλείσει παθολογικές αιτίες ή λοιμώξεις, όπως ινομυώματα, κύστεις ή ενδομητρίωση τότε ίσως ευθύνονται οι παρακάτω λόγοι:
Όσες γυναίκες ξεκινούν και διακόπτουν τα αντισυλληπτικά, ίσως παρατηρήσουν διαταραχές στην περίοδό τους. Επίσης, η εκάστοτε μέθοδος αντισύλληψης μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα στην περίοδο, για παράδειγμα το σπιράλ σε σχέση με τα αντισυλληπτικά χάπια, έχουν διαφορετικό αντίκτυπο στην περίοδο.
Ένα κρυολόγημα ή μία γρίπη, επηρεάζουν όχι μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και την περίοδο. Μετά την ανάρρωση, η περίοδος επανέρχεται στην πρότερη φυσιολογική κατάσταση.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γνωρίζουμε, όπου λόγω μεγάλης πίεσης, στενοχώριας ή άγχους οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διαταραχές στην περίοδο. Δοκιμάστε την ήπια εκγύμναση και το χαλαρωτικό μασάζ για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ακολουθήσει τη φυσιολογική μηνιαία διαδικασία (ωορρηξία – εμμηνορρυσία).
Αρκετά φάρμακα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην περίοδο, την ποιότητα και ποσότητα των κολπικών υγρών, την ορμονική ισορροπία κ.α. Συζητήστε με τον γυναικολόγο σας, πώς ακριβώς πρέπει να αντιμετωπίσετε τις διαταραχές της περιόδου, εάν χρειάζεται να ακολουθήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Η πρόσληψη αρκετών κιλών ή η απώλεια κιλών, οδηγούν σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια σε διαταραχή της περιόδου.
Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες περιπτώσεις βουλιμίας ή ανορεξίας, συνοδεύονται από καθυστέρηση ή έλλειψη περιόδου.