Γιατί δεν μεγαλώνει το στήθος μου;

Το αιώνιο σύμβολο θηλυκότητας, το στήθος, αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί τις γυναίκες από πολύ νεαρή ηλικία.

Το αιώνιο σύμβολο θηλυκότητας, το στήθος, αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί τις γυναίκες από πολύ νεαρή ηλικία. Ήδη από την εφηβεία, όταν τα κορίτσια αρχίζουν τόσο να αντιλαμβάνονται το σώμα τους, όσο και να βλέπουν τις φίλες τους, αναρωτιούνται για το πότε και εάν θα μεγαλώσει το στήθος τους, πέφτοντας “θύματα” ενίοτε της εικόνας που προβάλουν τα Μέσα, σχετικά με τις ιδανικές αναλογίες μίας γυναίκας.
  • Πώς αναπτύσσεται το στήθος

Η διόγκωση του στήθους, σημαίνει την αρχή της εφηβείας για τα περισσότερα κορίτσια. Κάπου ανάμεσα σε 8-13 ετών, τα κορίτσια βιώνουν αυτή την πρώτη αλλαγή στο στήθος τους, γεγονός που σηματοδοτεί τη μετάβασή τους στο «καινούριο» γυναικείο σώμα τους. Η ανάπτυξη του στήθους, είναι αποτέλεσμα των οιστρογόνων που παράγουν οι ωοθήκες, όμως άλλοι παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, ακόμα και η διατροφή, παίζουν ρόλο στο τελικό μέγεθος του στήθους.

  • Τι συμβαίνει αν το στήθος δεν αναπτύσσεται;

Καταρχάς θα πρέπει να ορίσουμε το τι σημαίνει «δεν αναπτύσσεται». Σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία, καθώς δεν σημαίνει ότι η εφηβεία, όπως και η έμμηνος ρύση, κάνει την εμφάνισή της σε όλα τα κορίτσια την ίδια ηλικία. Σαφώς, σε περίπτωση που σε ηλικίες 14-15 ετών δεν υπάρχει κανένα σημάδι εφηβείας, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω το που οφείλεται.

Δεύτερον, αρκετά κορίτσια εκ γενετής είναι “προγραμματισμένα” να έχουν μικρότερο στήθος από κάποια άλλα. Εάν λοιπόν το στήθος και οι θηλές αναπτύσσονται κανονικά, απλώς το μέγεθος είναι μικρότερο από ότι ίσως θα θέλαμε, τότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

  • Σε περίπτωση όμως, που το στήθος δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά. 

Τότε απαιτείται σίγουρα διερεύνηση, καθώς μπορεί να συντρέχουν διάφοροι λόγοι. Ενδεχομένως, να υπάρχει κάποια ορμονική διαταραχή και να μην παράγονται οι απαραίτητες ποσότητες οιστρογόνων. Επίσης, υπάρχει περίπτωση να μην λειτουργεί σωστά ο μαζικός αδένας του στήθους ή η υπόφυση να μην παράγει προλακτίνη. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ορμονικές εξετάσεις και ψηφιακή μαστογραφία για να βγει μία ασφαλής διάγνωση.

Συμπερασματικά, τα νέα κορίτσια θα πρέπει να ξεχωρίσουν αρχικά στο μυαλό τους την εντύπωση από τη διαπίστωση, καθώς η σύγκριση με τις φίλες δεν είναι πάντα ο σωστός οδηγός. Σε περίπτωση που διαπιστωμένα υπάρχει πρόβλημα με την ανάπτυξη του στήθους, η επίσκεψη σε γυναικολόγο είναι επιβεβλημένη.

- Advertisement -