Ενδομητρίωση και γονιμότητα
Έχω ενδομητρίωση. Θα μείνω έγκυος;
Η ενδομητρίωση είναι μια νόσος που προσβάλλει τις γυναίκες που βρίσκονται κυρίως στην αναπαραγωγική ηλικία και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει ενοχοποιηθεί για υπογονιμότητα.
- Τι είναι η ενδομητρίωση;
Τα τελευταία χρόνια, ακούμε τη συγκεκριμένη πάθηση ολοένα και περισσότερο, ενώ απασχολεί αρκετά ζευγάρια που ταλαιπωρούνται από προβλήματα γονιμότητας. Η ενδομητρίωση προκύπτει όταν το ενδομήτριο, δηλαδή ο ιστός που βρίσκεται εσωτερικά της μήτρας, αποκολλάται κάθε μήνα και ρέει μαζί με το αίμα της περιόδου. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές φορές δεν αποβάλλεται από τον οργανισμό, αλλά κολλάει σε διάφορα όργανα όπως οι σάλπιγγες, το έντερο, οι ωοθήκες κ.α., δημιουργώντας κύστεις και φλεγμονές.
- Τα προβλήματα γονιμότητας
Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση που δεν ξεπερνά το 12% του πληθυσμού και από αυτό οι μισές περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσουν υπογονιμότητα. Με άλλα λόγια, δεν είναι δεδομένο ότι όλες οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση, θα αντιμετωπίσουν αναγκαστικά πρόβλημα γονιμότητας. Επιβαρυντικοί παράγοντες για την εξέλιξη της νόσου και άρα την πιθανή υπογονιμότητα, αποτελούν η κληρονομικότητα, η διατροφή, το κάπνισμα, ο γενικότερος τρόπος ζωής και το ιστορικό της ασθενούς. - Τα συμπτώματα
Η αλήθεια είναι ότι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι «ύπουλα», με αποτέλεσμα αρκετές γυναίκες να αντιληφθούν την ύπαρξή της μετά από πολλά χρόνια. Ανάμεσα σε αυτά, είναι οι έντονοι πόνοι της περιόδου, η λεγόμενη δηλαδή δυσμηνόρροια, η δυσκολία σύλληψης, η αυξημένη ποσότητα αίματος (καθώς ακόμα και οι κύστεις αιμορραγούν) κ.α. Δεν είναι λοιπόν λίγες οι φορές, που αποκλείοντας διάφορους λόγους που προκαλούν υπογονιμότητα, ο γιατρός σας μπορεί να πέσει επάνω στην ενδομητρίωση που είχατε, αλλά δεν το ξέρατε… - Η θεραπεία
Όλες οι γυναίκες, μόλις ανακαλύψουν την πάθησή τους, αναρωτιούνται για το εάν θα καταφέρουν να αποκτήσουν ένα παιδί. Η ενδομητρίωση λοιπόν, δεν ακυρώνει τη γονιμότητα, σίγουρα όμως την περιορίζει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση. Έτσι, λοιπόν ο γιατρός σας θα αποφασίσει εάν πρέπει να επέμβει λαπαροσκοπικά και να εφαρμόσει την κατάλληλη θεραπεία, αυξάνοντας τις πιθανότητες σύλληψης σημαντικά.
Εναλλακτικά, καυτηριάζοντας αρχικά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ενδομητρίωση, μπορεί ο γιατρός να προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση, αυξάνοντας και πάλι τις πιθανότητες να κρατήσετε στα χέρια σας το παιδί σας.
Συμπερασματικά, η ενδομητρίωση μπορεί να αποτελέσει έναν αξιοπρόσεκτο αντίπαλο της γονιμότητάς σας, σίγουρα όμως δεν προδιαγράφει το αποτέλεσμα. Με την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση, η ενδομητρίωση μπορεί να αποτελέσει παρελθόν και εσείς να προχωρήσετε ακάθεκτη προς την πολυπόθητη μητρότητα!