Έρευνα Η πρώτη σεξουαλική επαφή
H σεξουαλική εκκίνηση είναι απόφαση της νεαρής γυναίκας ή τελικά γίνεται «αναγκαστικά»;
H σεξουαλική εκκίνηση είναι απόφαση της νεαρής γυναίκας ή τελικά γίνεται «αναγκαστικά»; Πρόσφατη έρευνα μας δίνει σημαντικές απαντήσεις…
Η πρώτη σεξουαλική επαφή είναι σίγουρα κάτι που κάθε γυναίκα θα θυμάται σε όλη της ζωή. Δυστυχώς όμως, έρευνες δείχνουν ότι η πρώτη επαφή μπορεί να αποτελέσει μία τραυματική εμπειρία, η οποία δεν θα αφήσει όμορφες αναμνήσεις…
- Η επιλογή
Η έρευνα λοιπόν μας δείχνει ότι 1 στις 2 γυναίκες, δεν προχώρησαν στη σεξουαλική πράξη από καθαρή δική τους επιλογή, αλλά παρορμητικά και κάτω υπό πίεση, γεγονός που μετά τις οδήγησε να νιώθουν απογοήτευση, ενοχή και μετάνοια. Φαίνεται, ότι η απόφαση να κάνουν σεξ με τον σύντροφό τους, είναι περισσότερο μία «συναισθηματική προσφορά» προς εκείνον και όχι επειδή εκείνες νιώθουν πραγματικά έτοιμες.
- Η πράξη
Η πρώτη φορά είναι πάντα γεμάτη άγνοια, φόβο και άγχος. Οι έφηβοι έχουν πάρει αρκετές εικόνες από την τηλεόραση ή το internet και μόλις αντιληφθούν ότι η πρώτη σεξουαλική επαφή τους δεν έχει σχέση με αυτό που έχουν δει, απογοητεύονται και σύμφωνα με την έρευνα «απορρίπτουν» την ίδια σεξουαλική επαφή, καθώς ειδικά στα κορίτσια έχει προσφέρει μόνο πόνο και καμία ευχαρίστηση. Τα κορίτσια άλλωστε, είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρώσουν κατά την πρώτη τους επαφή, ιδίως εάν ο σύντροφός τους δεν είναι πιο έμπειρος από εκείνες.
- Η επικοινωνία
Όσο πιο αγχωτική και άσχημη ήταν η πρώτη εμπειρία, τόσο πιο δύσκολα θα το αποκαλύψουν τα κορίτσια στον σύντροφό τους. Επίσης, 1 στα 2 κορίτσια δεν απαίτησαν να χρησιμοποιήσει ο σύντροφός τους προφυλακτικό, με αποτέλεσμα να αγχώνονται διπλά για πιθανή εγκυμοσύνη και κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Αξιοσημείωτο είναι, ότι αρκετά αγόρια που έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή έχουν παντελή άγνοια για τα μεταδιδόμενα νοσήματα, δεν έχουν εξεταστεί ποτέ και σε περίπτωση που έμαθαν ότι έχουν νοσήσει δεν ενημερώνουν τις συντρόφους τους (περισσότερες πληροφορίες εδώ). Επειδή λοιπόν τα αγόρια σπάνια θα μπουν στη διαδικασία να συζητήσουν, καλό είναι τα κορίτσια να ξεκινήσουν τη συζήτηση και να ενισχύσουν την επικοινωνία. Θα πρέπει να απαιτήσουν τη χρήση προφυλακτικού και να κατευθύνουν τον σύντροφό τους, ώστε η σεξουαλική επαφή να είναι ευχάριστη και ουσιώδης όχι μόνο για το αγόρι, αλλά και για εκείνες.
- Το περιβάλλον
Ένα ακόμα σημείο που θίγει η έρευνα, είναι το κατά πόσο το κορίτσι θα μιλήσει στη μητέρα της για την πρώτη της επαφή. Το ποσοστό που το κάνει είναι συντριπτικά μικρό και ο λόγος είναι ότι φοβούνται την κριτική, την τιμωρία ή την διαπόμπευση (πχ. «θα το πω στον πατέρα σου»). Έτσι, τα κορίτσια καταφεύγουν στις φίλες ή στο internet για να πάρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι λανθασμένες και τις οδηγούν σε μη ασφαλή συμπεράσματα. Τέλος, ενώ η επίσκεψη σε γυναικολόγο είναι απαραίτητη μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής για προληπτικούς λόγους, αλλά και για την επίλυση αποριών από τον γιατρό, ελάχιστα είναι τα κορίτσια που το κάνουν έστω και κρυφά από το συγγενικό τους περιβάλλον.
Η γνώμη του Γυναικολόγου Dr. Νικόλαου Ναούμ«Η έναρξη της σεξουαλικής ζωής, μπορεί να είναι έως και τραυματική για τη νεαρή γυναίκα, κυρίως λόγω άγνοιας και λάθος χειρισμών. Στην πορεία που οι σύντροφοι θα χαλαρώσουν, η σεξουαλική επαφή μπορεί να προσφέρει την ίδια ευχαρίστηση στη γυναίκα, όπως και στον άνδρα. Η σωστή ενημέρωση, η απαραίτητη χρήση του προφυλακτικού και η παρακολούθηση από γυναικολόγο όσο το δυνατόν πιο σύντομα, μπορούν να εγγυηθούν ότι η σεξουαλική επαφή θα γίνει απόλαυση και δεν θα δημιουργήσει ανεπιθύμητα προβλήματα. Τέλος, θέλω να τονίσω στις νεαρές γυναίκες, ότι δεν πρέπει να μένουν στην άποψη της φίλης τους, αλλά να επισκεφθούν έναν γυναικολόγο αν δεν μπορούν να μιλήσουν στο συγγενικό τους περιβάλλον, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος για να τους δώσει τις απαντήσεις που χρειάζονται.»