Όσα πρέπει να ξέρεις για την οστεοπόρωση

Ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν, ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, υπάρχουν τρόποι πρόληψης;

Η οστεοπόρωση θεωρητικά είναι η ασθένεια των ηλικιωμένων, σίγουρα όμως αφορά κυρίως το γυναικείο φύλο αφού είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ορμονικό τους σύστημα και την έμμηνο ρήση.

Ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν
Περίπου μία στις δύο γυναίκες θα παρουσιάσουν οστεοπόρωση, ποσοστό δυσανάλογα μεγαλύτερο σε σχέση με τους άντρες. Η κύρια αιτία είναι η εμμηνόπαυση. Τα οιστρογόνα που παράγονται στη διάρκεια του κύκλου συμβάλουν στην ανάπλαση των οστών. Από την εμμηνόπαυση και μετά, που τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν παρατηρείται απώλεια οστικής μάζας. Τα οστά χάνουν την πυκνότητά τους και γίνονται ευάλωτα σε τραυματισμούς, οπότε η πιθανότητα κατάγματος αυξάνεται.

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη των οστών κατά την παιδική ηλικία. Ενώ σε όλη τη διάρκεια της ζωής με μια ισορροπημένη διατροφή μπορείς να βοηθήσεις ουσιαστικά στην καλή υγεία του σκελετικού συστήματος. Το ασβέστιο αποτελεί δομικό στοιχείο των οστών. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο πρέπει να υπάρχουν στο καθημερινό σου διατροφολόγιο αλλά υπάρχει και ένα tip, για να γίνει απορρόφηση του ασβεστίου η πρόσληψη βιταμίνης D είναι απαραίτητη. Ο πιο φυσικός τρόπος να εφοδιάσεις τον οργανισμό σου με βιταμίνη D είναι ο ήλιος. Κάνε περπάτημα και σπορ σε εξωτερικούς χώρους και το καλοκαίρι (τις σωστές ώρες )ηλιοθεραπεία. Επίσης τα φρούτα και τα λαχανικά θα δώσουν τις απαραίτητες βιταμίνες στον οργανισμό σου. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει και μέταλλα, το κάλλιο και το μαγνήσιο σε συνδυασμό με τα προηγούμενα θα σε βοηθήσουν να δώσεις στο σώμα σου τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά – ασπίδα κατά των παθήσεων και είναι γνωστό πως το να χτίσεις ένα υγιές σώμα εξαρτάται πολύ από το διατροφολόγιό σου.
Οπότε λίγη προσοχή στην καφέ, μέτρο στις πρωτεΐνες και στο αλκοόλ. Όπως σε όλα, το κάπνισμα είναι εχθρός. Οι χημικές ουσίες του καπνού βλάπτουν τα οστικά κύτταρα, εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου και εξουδετερώνουν τη δράση των οιστρογόνων.
Ο κύριος λόγος που τα ποσοστά οστεοπόρωσης αυξάνονται; Η καθιστική ζωή. Παρόλο που η οστική πυκνότητα διαμορφώνεται για τις γυναίκες μέχρι το τέλος της εφηβείας υπάρχουν πάντα τρόποι να βοηθήσουμε και μάλιστα ουσιαστικά το σκελετικό μας σύστημα. Τα κορίτσια που έχουν κάνει αθλητισμό σε παιδική και νεανική ηλικία έχουν θωρακίσει τα οστά τους καλύτερα από αυτά που δεν ακολούθησαν συστηματικά κάποιο άθλημα. Για να  καθυστερήσεις, ακόμα και να προλάβεις τα σημάδια της οστεοπόρωσης σήκω από την καρέκλα. Η προγραμματισμένη άσκηση είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος. Βάλε τη γυμναστική σε εβδομαδιαία βάση, 40 λεπτά ήπια άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα θα τονώσουν τον οργανισμό σου, το μυικό σύστημα θα αναδομηθεί, η ισορροπία και τα αντανακλαστικά θα οξυνθούν, έτσι θα αποφύγεις τα συχνά, μικρά ατυχήματα που μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και κάταγμα. Ένα βασικό σύμπτωμα της οστεοπόρωσης είναι οι εύκολοι τραυματισμοί ακόμα και με πιο ελαφρές πτώσεις οι ζημιές είναι μεγαλύτερες και κάθε κάταγμα επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη της πορείας της ασθένειας.

Με προγραμματισμένες εξετάσεις, ενημέρωση από το γιατρό σου και τα παραπάνω προληπτικά μέτρα μπορείς να ανακόψεις την φθορά της οστικής πυκνότητας και να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου.

- Advertisement -