Όλα τα θέματα ταμπού που πρέπει να λέτε στον γυναικολόγο σας

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μόλις και μετά βίας θα μπορούσατε να εξομολογηθείτε στους καλύτερούς σας φίλους, ωστόσο πρέπει να τα πείτε στον γυναικολόγο σας, για το καλό της υγείας σας. Παρά τις αναστολές σας, σκεφτείτε πως ο γιατρός σας έχει δει και ακούσει ήδη τα πάντα, οπότε δε θα πρωτοτυπήσετε.

Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να του μιλήσετε ακόμα και για θέματα που σας φαίνονται ενοχλητικά, εφόσον πρόκειται για τη φροντίδα της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας σας.

  • Πόσους ερωτικούς συντρόφους είχατε. Ειδικά από μία περίοδο έντονης δραστηριότητας, καλό είναι να το αναφέρετε στο γυναικολόγο σας, ακόμα κι αν δεν σας ρωτήσει. Έτσι θα σας παρέχει εξατομικευμένη φροντίδα.
  • Εάν είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, έστω και μια φορά. Ορισμένα ΣΜΝ, όπως τα χλαμύδια, είναι συχνά εντελώς ασυμπτωματικά, ενώ άλλοι ιοί, όπως ο HPV μπορεί να παραμείνουν αδρανείς για χρόνια. Είναι δική σας ευθύνη να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο.

Αν δεν έχετε οργασμό. Ποιος είναι καταλληλότερος να αντιμετωπίσει θέματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας από τον γυναικολόγο σας;

  • Αν περιστασιακά αιμορραγείτε μετά το σεξ. Η αιμορραγία, αν συμβεί πάνω από μία φορά, μπορεί να υποδεικνύει από μια μόλυνση ή πρόβλημα ξηρότητας αλλά ακόμα και προκαρκινική κατάσταση του τραχήλου της μήτρας.
  • Αν η ροή της περιόδου σας έχει διαφοροποιηθεί. Ενδέχεται να υποδεικνύει τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα, όπως ορμονικές ανισορροπίες, μια κύστη ή μια μόλυνση.
  • Αν το σεξ είναι επώδυνο. Μπορεί αυτό να οφείλεται σε μια ελαφρά κλίση στη μήτρα σας, δυσμορφία στην έξω γεννητική περιοχή  ή μπορεί να πάσχετε από κολπική ξηρότητα.
  • Αν και ποια φάρμακα ή συμπληρώματα παίρνετε.  Αυτό είναι σημαντικό για τόσους πολλούς λόγους, καθώς επηρεάζει θέματα όπως την αντισύλληψη, την  προσπάθεια να μείνετε έγκυος, ή την προετοιμασία χειρουργικής επέμβασης.
  • Αν έχετε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.
  • Εάν παρατηρήσετε μια παράξενη μυρωδιά. Ενδέχεται αν είναι σημάδι μιας μόλυνσης ή ανισορροπίας του pH, τα οποία μπορεί να θεραπεύσει ο γυναικολόγος σας.
  • Αν σκέφτεστε την εγκυμοσύνη για το προσεχές διάστημα.  Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει χρήσιμες ιατρικές συμβουλές,  ακόμα κι αν δεν είστε προγραμματίζετε μια εγκυμοσύνη τώρα. Μπορεί να σας πει για τις υγιεινές συνήθειες που θα συμβάλουν στη διατήρηση της γονιμότητάς σας και την αντιμετώπιση τυχόν θεμάτων που μπορεί να έχετε.
  • Εάν η περίοδός σας έχει καταστεί ακανόνιστη τον τελευταίο καιρό. Μετά τα 40 μπορεί και να υποδεικνύει τις αρχές της εμμηνόπαυσης.

 

- Advertisement -