Χάνω πολύ αίμα στην περίοδο!

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ένα ποσοστό της τάξης του 20% των γυναικών, δηλώνει ότι χάνει πολύ αίμα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Καταρχάς θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι όντως χάνετε πολύ αίμα στην περίοδο. Πολλές γυναίκες, ακριβώς επειδή έχουν ως μόνο κριτήριο τον εαυτό τους, δεν μπορούν να κρίνουν με σαφήνεια αν όντως χάνουν περισσότερο αίμα από μία φίλη τους.

Μερικές ενδείξεις λοιπόν είναι οι εξής:

  • Υπάρχει ανάγκη να αλλάζετε καθημερινά πολλές σερβιέτες
  • Η μεγάλη ροή κρατά περισσότερες από 2 ημέρες χωρίς να μειώνεται στην τρίτη;
  • Βλέπετε «κομμάτια» αίματος;
  • Η ροή σας είναι τόσο μεγάλη που λερώνετε τα ρούχα ή τα σεντόνια σας συχνά;

Αν η απάντησή σας είναι θετική σε κάποιες από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε ενδέχεται να χάνετε αρκετό αίμα στην περίοδό σας, η οποία συνήθως ονομάζεται και δυσλειτουργική.

  • Γιατί συμβαίνει αυτό;

Συνήθως, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Απλώς κάποιες γυναίκες χάνουν περισσότερο αίμα από κάποιες άλλες. Σε περίπτωση όμως που το φαινόμενο συνεχίζεται ή παρατηρηθεί οποιαδήποτε άλλη διαταραχή στην περίοδο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας, ώστε να δείτε εάν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα όπως πχ. κάποιο ινομύωμα στη μήτρα.

  • Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα, είναι η αναιμία. Ειδικά αν η περίοδός σας έρχεται ακανόνιστα ή πιο συχνά από το κανονικό, μπορεί να προκύψει μία αναιμία, η οποία θα οδηγήσει σε συχνή κόπωση, ταχυκαρδία κ.α.

  • Τι μπορώ να κάνω;

Να εντοπίσετε τα δεδομένα! Στην επόμενη επίσκεψη στον γυναικολόγο σας, θα πρέπει να του αναφέρετε πόσες ημέρες διαρκεί η περίοδος, εάν μειώνεται η ροή του αίματος, αν υπάρχουν έντονοι πόνοι κ.α. ώστε να μπορέσει να διαγνώσει σωστά το πρόβλημα και να σας δώσει την κατάλληλη λύση.

- Advertisement -