Υπέρηχος στην εγκυμοσύνη. 
Πόσο σημαντικός είναι;

Ο υπέρηχος είναι η πρώτη φωτογραφία του μωρού σας, που επιβεβαιώνει τη σωστή του ανάπτυξη και που μπορεί να σας αποκαλύψει το φύλο του.

Το υπερηχογράφημα είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέταση, που γίνεται με ένα μηχάνημα το οποίο με τη βοήθεια των ηχητικών κυμάτων δημιουργεί εικόνες του εμβρύου και των οργάνων του. Βλέποντας ο γιατρός το υπερηχογράφημα, αντιλαμβάνεται αν το έμβρυο αναπτύσσεται κανονικά.

 • Πώς γίνεται;
  Ο τρόπος που γίνεται αυτή η εξέταση είναι απλός και εντελώς ανώδυνος. Βάζοντας ο γιατρός ένα τζελ στην περιοχή της κοιλιάς της εγκυμονούσας και χρησιμοποιώντας τον υπερηχογράφο, τον κινεί σε όλη την επιφάνεια της κοιλιάς, φωτογραφίζει και αποθηκεύει τις εικόνες που καταγράφονται στην οθόνη του μηχανήματος. Η όλη διαδικασία κρατάει μόνο 15-20 λεπτά. Οι υπέρηχοι είναι ακίνδυνοι για εσάς και το μωρό σας, για αυτό μπορείτε κάλλιστα να πραγματοποιήσετε πολλές υπερηχογραφικές εξετάσεις, κατόπιν εντολής του γιατρού που σας παρακολουθεί.
 • Τι δείχνει;

  Στην αρχή της εγκυμοσύνης οι γιατροί χρησιμοποιούν τον υπέρηχο για να προσδιορίσουν το πότε έγινε η σύλληψη, να δουν τον αριθμό των εμβρύων και αν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά και να δώσουν μία πρώτη εκτίμηση για την ημερομηνία τοκετού, εφόσον όλα πάνε καλά. 
Ο πρώτος υπέρηχος γίνεται γύρω στην 6η εβδομάδα της κύησης και τότε ο γιατρός διαπιστώνει την καλή πορεία και τη θέση του εμβρύου.

  Ο δεύτερος, πρέπει να γίνει γύρω στην 8η εβδομάδα όπου ο γιατρός ελέγχει την καλή λειτουργία της καρδιάς του μωρού.
  Αργότερα στην 12η εβδομάδα η εξέταση γίνεται για τυχόν ανωμαλίες στο έμβρυο. Αυτό το υπερηχογράφημα ονομάζεται αυχενικής διαφάνειας. Στην 20η εβδομάδα, ο γιατρός χρησιμοποιώντας τον υπέρηχο θα ελέγξει αν το εάν το έμβρυο έχει αναπτύξει σωστά τα άκρα και τα ζωτικά όργανά του, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει τον πλακούντα, το αμνιακό υγρό και άλλες λειτουργίες της μητέρας. Αυτή μάλιστα, είναι και η πιο ενδιαφέρουσα φάση για το ζευγάρι, αφού είναι η στιγμή που εάν το επιθυμεί μπορεί να μάθει το φύλο του παιδιού!

 • Κάθε πότε πρέπει να τον κάνω;
  Αν η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται καλά, δεν θα χρειασθεί να κάνετε περισσότερα από τέσσερα υπερηχογραφήματα, σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο υπέρηχος, αυτή η σημαντική ανακάλυψη στην ιατρική, έχει βοηθήσει εκατομμύρια γονείς να αντικρίσουν για πρώτη φορά το μωρό τους, ενώ στα χέρια του εξειδικευμένου ιατρού, αυτό το διαγνωστικό εργαλείο αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Πρόκειται λοιπόν για μία απλή, καθόλου επεμβατική εξέταση, στην οποία σαφώς δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση, αλλά με τις οδηγίες του γιατρού μπορεί να δώσει σωτήριες διαγνώσεις για το μωρό σας.

- Advertisement -