Τριχομονάδες

Οι τριχομονάδες αποτελούν ένα από τα  συνηθισμένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Πρόκειται για ένα παράσιτο, το οποίο προσβάλει τις γυναίκες, αλλά και τους άντρες. Στις γυναίκες βρίσκεται στον τράχηλο και στην ουροδόχο κύστη.

Μεταδίδεται κατά κανόνα με τη σεξουαλική επαφή, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι μετάδοσης, όπως όταν τα γεννητικά όργανα έρθουν σε επαφή με μουσκεμένα ρούχα ή πετσέτες και μαγιό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει επίσης να δίδεται στο γυμναστήριο, τις δημόσιες τουαλέτες, τις ξαπλώστρες και τις θάλασσες.

  • Τα συμπτώματα

    Αν υπάρξει μόλυνση τα συμπτώματα θα εμφανισθούν λίγες μέρες μετά με φαγούρα, εκκρίσεις κιτρινωπές, ερεθισμό γύρω από το αιδοίο και πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή. Αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα στο σώμα σας, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο και να του αναφέρετε ακριβώς τι σας συμβαίνει. Συνήθως, θα σας ζητήσει να υποβληθείτε σε ανάλυση ούρων, Τεστ Παπανικολάου και θα λάβει δείγμα υγρού από τον κόλπο. Εάν διαγνωστείτε με τριχομονάδες, θα σας χορηγηθεί αντιβιοτική αγωγή, η οποία λαμβάνεται από το στόμα ή κολπικά.
  • Τι κίνδυνοι υπάρχουν;
    Οι τριχομονάδες και τα συμπτώματά τους είναι ιάσιμα, εφ όσον γίνει έγκαιρη διάγνωση και σας δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ώστε να απομακρυνθεί το παράσιτο από τον οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή υπήρξε μία φορά μόλυνση και ίαση, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιμόλυνση στο μέλλον. Άρα, η χρήση προφυλακτικού θεωρείται απαραίτητη, για την αποφυγή της μελλοντικής επανεμφάνισης του παράσιτου.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία
Η γνωστή ρήση, βρίσκει και εδώ εφαρμογή. Φροντίστε να…
– Αποφεύγετε τη συχνή αλλαγή ερωτικού συντρόφου
– Να μην ανταλλάσετε αντικείμενα κοινής χρήσης, ακόμα και με κοντινούς σας ανθρώπους
– Να μην δανείζεστε ρούχα από τις φίλες σας, ειδικά παντελόνια, σορτς κτλ αν δεν έχουν πρώτα πλυθεί

Στην εγκυμοσύνη

Σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για τη γυναίκα, οι τριχομονάδες μπορεί να αποδειχθούν ένας “δύσκολος εχθρός”, καθώς μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό ή να γεννηθεί ένα λιποβαρές μωρό. Ταυτόχρονα, οι τριχομονάδες που δεν θα διαγνωστούν εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσουν σαλπιγγίτιδα, ακόμα και ενδεχόμενη στείρωση.

- Advertisement -