Το πρώτο 3μηνο της εγκυμοσύνης

Από τις πιο όμορφες, αλλά και δύσκολες περιόδους στη ζωή μίας γυναίκας, είναι το πρώτο 3μηνο της εγκυμοσύνης. Κατά τους πρώτους μήνες η γυναίκα προσπαθεί να συνειδητοποιήσει ότι θα φέρει ένα παιδί στον κόσμο, να ενημερωθεί για τον τοκετό και να αντιληφθεί τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα της.

Αν βρίσκεστε λοιπόν στο πρώτο 3μηνο της εγκυμοσύνης θα πρέπει να περιμένετε τα παρακάτω συμπτώματα και να βρείτε τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισής τους, συζητώντας με τον γιατρό σας.

 • Πρωινές Αδιαθεσίες

  Πρόκειται για μία ιδιαίτερα άβολη κατάσταση που βιώνει η γυναίκα, η οποία εκδηλώνεται με ναυτίες και εμετούς, κυρίως όταν μυρίσει φαγητό ή καπνό. Είναι γεγονός ότι αυτές οι στομαχικές διαταραχές είναι αρκετά ενοχλητικές και μπορεί να σας δημιουργήσουν πρόβλημα στην εργασία σας. Μην ανησυχείτε όμως, γιατί συνήθως οι ναυτίες δεν κρατούν περισσότερο από το πρώτο 3μηνο! Φροντίστε μόνο να κρατάτε το στομάχι σας γεμάτο και να αποφεύγετε τις τροφές που προκαλούν αυτά τα συμπτώματα.

 • Κόπωση
  Ένα κλασικό σύμπτωμα του πρώτου 3μήνου της εγκυμοσύνης είναι η έντονη κόπωση. Είναι συχνό φαινόμενο να νιώθετε κουρασμένες και να έχετε μία έντονη επιθυμία να κοιμηθείτε. Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί σίγουρα το χρειάζεστε τους πρώτους μήνες.
 • Αλλοίωση Γεύσης

  Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμόνες της γυναίκας “κάνουν πάρτι”! Επειδή λοιπόν οι ορμόνες επηρεάζουν το σάλιο σας, είναι πολύ πιθανό να νιώθετε ότι αλλοιώνεται η γεύση των φαγητών και των ποτών.

 • Κυκλοθυμία

  Ακριβώς επειδή τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης η γυναίκα αγχώνεται για πολλά θέματα, όπως το ενδεχόμενο αποβολής, η  υγεία του εμβρύου, η απότομη αλλαγή βάρους κ.α., παρουσιάζεται μία έντονη και απότομη αλλαγή στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά της. Επίσης, αυτή την περίοδο οι ορμόνες χτυπούν κόκκινο!
  Η κυκλοθυμία λοιπόν εκφράζεται με έντονες στιγμές λύπης και χαράς, εξάρσεις θυμού και συγκινήσεις. Μιλήστε στον σύντροφό σας, σε μία φίλη ή στον γιατρό σας. Η μόνη λύση είναι να δείτε τη θετική πλευρά της κατάστασης, ότι δηλαδή σε λίγο θα γίνετε μαμά και να εξωτερικεύσετε τα συναισθήματά σας για να χαλαρώσετε.

Επικοινωνήστε με τον Dr. Νικόλαο Ναούμ, για οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί σχετικά με την εγκυμοσύνη σας.

- Advertisement -