Το πρώτο υπερηχογράφημα

Πότε πρέπει να γίνει το πρώτο υπερηχογράφημα σε μία εγκυμοσύνη; Απαντά ο Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος δρ. Νικόλαος Ναούμ

Πότε πρέπει να γίνει το πρώτο υπερηχογράφημα σε μία εγκυμοσύνη; Τι να περιμένω ότι θα δω; Είναι επικίνδυνο για το μωρό μου; Ο Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος δρ. Νικόλαος Ναούμ απαντά…

  • Πότε πρέπει να γίνει το πρώτο υπερηχογράφημα;

Το πρώτο υπερηχογράφημα πραγματοποιείται κάποια στιγμή ανάμεσα στην 6η και 10η εβδομάδα της κύησης. Εκεί θα εξακριβωθεί η εγκυμοσύνη σας, αλλά θα ενημερωθεί ο γιατρός και για την ομαλή πορεία της. Τέλος, θα πρέπει να αναφέρετε στον γιατρό σας κάποια δεδομένα, όπως εάν έχετε παρατηρήσει κάποια αιμορραγία, εάν έχετε ιστορικό αποβολών ή εξωμήτριας κύησης κ.α.

  • Τι θα δω στο πρώτο υπερηχογράφημα;

Στο πρώτο υπερηχογράφημα δεν θα δείτε το έμβρυο, καθώς είναι ακόμα πολύ μικρό. Ο γιατρός θα δει τον αμνιακό σάκο μέσα στη μήτρα και θα προσπαθήσει να ακούσει την καρδιά του εμβρύου, ο οποίος διακρίνεται συνήθως μετά την 6η εβδομάδα της κύησης. Εάν δεν καταστεί αυτό εφικτό, θα πρέπει να επαναλάβετε ένα υπερηχογράφημα μετά από περίπου 10 ημέρες.

  • Υπάρχει κίνδυνος για το μωρό;
Όχι. Επίσης, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μετά το πρώτο υπερηχογράφημα, και αφού βεβαιωθούμε ότι η κύηση βαίνει καλώς, η μητέρα είναι πάντα πιο χαλαρή με λιγότερο άγχος για την έκβαση της εγκυμοσύνης της.

- Advertisement -