Τι πρέπει να ξέρω για την αιδοιοδυνία;

Η αιδοιοδυνία ή Σύνδρομο του Επώδυνου Αιδοίου είναι μία πάθηση χωρίς αναγνωρίσιμη αιτία...

Η αιδοιοδυνία ή Σύνδρομο του Επώδυνου Αιδοίου είναι μία πάθηση χωρίς αναγνωρίσιμη αιτία, που παρουσιάζεται περίπου στο 6-7% των γυναικών του γενικού πληθυσμού και συνδέεται με χρόνιο πόνο στην περιοχή του αιδοίου.

Ο πόνος είναι διάχυτος, συχνά καλύπτει όλο το αιδοίο, την ουρήθρα και το περίνεο και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε δυσπαρευνία, επώδυνη, δηλαδή, συνουσία. Η έναρξη της αιδοιοδυνίας είναι συνήθως αιφνίδια και, δυστυχώς, μπορεί να συνεχιστεί για μήνες ή και χρόνια.
  • Συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα της αιδοιοδυνίας είναι: πόνος στα γεννητικά όργανα, αίσθηση καψίματος, τσούξιμο, ευαισθησία, δυσπαρευνία (επώδυνη συνουσία), κνησμός. Ο πόνος μπορεί να εκτείνεται σε όλο το αιδοίο (γενικευμένη αιδοιοδυνία) ή να εντοπίζεται σε μία συγκεκριμένη περιοχή, όπως το άνοιγμα του κόλπου. Αρκετές φορές κατά την αιδοιοδυνία, οι ιστοί του αιδίου μπορεί να φαίνονται ελάχιστα πρησμένοι ή με φλεγμονή, πιο συχνά, όμως, το αιδοίο μοιάζει φυσιολογικό.

Για τις γυναίκες που υποφέρουν από αιδοιοδυνία, ο συχνός ή συνεχής πόνος, αλλά και η δυσκολία κατά η διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα συναισθηματικής φύσης, όπως για παράδειγμα στρες, κατάθλιψη, διαταραχές στον ύπνο, σεξουαλική δυσλειτουργία, προβλήματα στις σχέσεις.
  • Αίτια

Μολονότι δεν είναι πολύ σαφές τι ακριβώς προκαλεί την αιδοιοδυνία, ενδέχεται να συνδέεται τόσο με ψυχολογικά όσο και με οργανικά αίτια, όπως έντονο άγχος, τραυματισμός ή ερεθισμός των νεύρων γύρω περιοχή του αιδοίου, παλιές κολπικές μολύνσεις, αλλεργίες ή ευαισθησία στο δέρμα, ορμονικές αλλαγές. Η πάθηση φαίνεται να εμφανίζεται στις γυναίκες κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, όπου λόγω ελαττωμένων ορμονών παρατηρείται στεγνότητα του κόλπου, λέπτυνση των κολπικών τοιχωμάτων και αίσθημα πόνου κατά τη διείσδυση. Η αιδοιοδυνία δεν μεταδίδεται σεξουαλικά και δεν αποτελεί σημάδι καρκίνου.

  • Θεραπεία

Η θεραπεία της αιδοιοδυνίας είναι ανάλογη της κλινικής εικόνας και του αιτίου πρόκλησής της. Για παράδειγμα, αν οφείλεται σε μικρόβια ή μύκητες, η συνιστώμενη θεραπεία περιλαμβάνει συγκεκριμένη αγωγή με κρέμες οιστρογόνων και αντιβίωση που παρέχουν άμεση ανακούφιση.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν λύσεις επεμβατικής χειρουργικής, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και η ψυχολογική υποστήριξη δύναται να βοηθήσει στην αντιμετώπισή της.

- Advertisement -