Τι είναι τα χλαμύδια;

Συχνά αποκαλείται η σιωπηλή νόσος…

Μοιάζουν να μην έχουν τέλος τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Συνεχώς ανακαλύπτουμε ότι υπάρχει άλλο ένα και το άγχος της σωστής πρόληψης διαρκώς αυξάνεται. Η ενημέρωση και η πρόληψη είναι οι μόνοι σας σύμμαχοι.

Μια ακόμη τέτοια λοίμωξη αποτελούν και τα χλαμύδια. Το όνομά τους προκύπτει από τη λέξη «χλαμύδα» γιατί το συγκεκριμένο νόσημα μοιάζει να τυλίγει σαν μανδύας τον πυρήνα του μολυσμένου κυττάρου. Αφορά κυρίως τα νεαρά άτομα που έχουν έντονη σεξουαλική ζωή και εναλλαγή πολλών συντρόφων.

Μεταδίδεται με κάθε είδους σεξουαλική επαφή (κολπική ή πρωκτική), με στοματικό έρωτα καθώς και με την επαφή των χεριών στα σεξουαλικά όργανα. Οπότε η χρήση προφυλακτικού, δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα προσβληθείτε.
Συμπτώματα 
Ο λόγος που ονομάζεται «σιωπηλή νόσος» είναι γιατί τα συμπτώματα συχνά δεν είναι ευδιάκριτα με αποτέλεσμα πολλές φορές να νοσεί κάποιος και για καιρό να μην το γνωρίζει. Συγκεκριμένα τα χλαμύδια μπορούν να διαγνωστούν μόνο με εξετάσεις. Από την άλλη αν παρατηρείτε αλλαγή στο χρώμα των κολπικών υγρών, αιμμοραγίες, πόνο στην κοιλιά ή πόνο κατά την επαφή, υπάρχει περίπτωση να οφείλεται στα χλαμύδια.

Τα καλά νέα είναι ότι η συγκεκριμένη νόσος θεραπεύεται άμεσα και αποτελεσματικά με τη χορήγηση φαρμάκων. Από την άλλη η πρόληψη είναι σχεδόν αδύνατη, αφού μεταδίδεται ακόμη και με την αφή…

- Advertisement -